Rusija je odgovorna za najstrašnije ratne zločine počinjene u proteklih nekoliko godina

Rusija je kriva za ratne zločine u Siriji, saopćeno je iz organizacije Amensty International (AI), prenosi Anadolu Agency (AA).

Direktorica programa za odgovor na krize AI Tirana Hassan, za “Sky News”, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, govorila je o ruskim napadima u Siriji u proteklih nekoliko sedmica ciljanim na naselja civilnog stanovništva, spasilačke ekipe, škole, kao i bolnice i dodala da se ti napadi i dalje nastavljaju.

“Rusija je odgovorna za pojedine najstrašnije zločine počinjene u posljednjih nekoliko godina”, rekla je Hassan, koja smatra da je bombardovanje Rusije i režimskih snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u potpunosti ratni zločin.

Rusija je u napadima u posljednja četiri mjeseca u Siriji bombardovala 27 škola i 27 zdravstvenih ustanova na područjima koja se nalaze pod kontrolom umjerene opozicije.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) u napadima na četiri bolnice i školu u Siriji koji su se desili 15. februara, poginulo je najmanje 46 osoba, a više od 70 ih je bilo ranjeno.
Ranije je glasnogovornik Visokog komesarijata za ljudska prava UN-a (OHCHR) Rupert Colville prošle sedmice je kazao kako su ovi napadi neprihvatljivi i da se mogu smatrati “ratnim zločinom”.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava (HRW) prošle sedmice je pozvala Rusiju i snage Assadovog režima da prestanu napadati bolnice i škole kao i mjesta na kojima se nalazi mnogo civila.

Krajem septembra 2015. godine ruski avioni počeli su sa bombardovanjem više sirijskih gradova. Iako Rusija tvrdi da su mete njihovih napada položaji terorističke organizacije ISIS, često žrtve ovih napada bivaju sirijski civili. Također, tokom ovih napada često bivaju uništeni vojni stožeri kao i centri za obuku sirijske opozicije koji se nalaze u Homsu, Hami, Idlibu i Halepu.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*