Oštra upozorenja iz Brisela: Izlazak Britanije iz EU-a naštetio bi ekonomiji

Ostanak ili izlazak Britanije iz Evropske unije pitanja su koja su podijelila kabinet premijera Davida Camerona. Pristalice izlaska Britanije kao razlog navode da postoje ljudi koji žele veću centralizaciju i federalizaciju Evropske unije, te žele Britaniju na to prisiliti.

Izlazak za promjenu

Upravo iz tog razloga Cameron se našao pod pritiskom svojih kolega iz Konzervativne stranke. Sa druge pak strane, ni u Briselu ne sjede skršetnih ruku i upozorili su Britaniju na moguće posljedice.

Najava referenduma za 23. juni 2016. godine o izlasku iz EU oborila je vrijednost funte na najniži nivo od 2009. godine. Cameron je tražio smanjenje socijalnih doprinosa migrantima, zaštitne mjere za zemlje koje nisu članice eurozone, kao i manje zbližavanje Britanije s EU-om.

Zanimljiv je i stav gradonačelnika Londona i uglednog člana Konzervativne stranke Borisa Johnsona koji je kazao “da je jedini način da se nešto promijeni glas za izlazak iz EU-a”.

– Uvijek je historija u Evropskoj uniji pokazala da oni slušaju narod samo onda kada narod kaže njima “ne” – istakao je Johnson.

Sigurno je da bi privreda Britanije bila dobro pogođena odlaskom, poput ograničenja pristupa tržištu EU-a, smanjenje izvoza i gubitka radnih mjesta, što bi bile katastrofalne posljedice.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi došlo do velikog potresa na finansijskom tržištu, rasta kamatnih stopa, dodatnog propadanja funte, a došlo bi do zastoja i u naučnom i tehnološkom razvoju.

Veliki rizik

Mogućem britanskom izlasku iz Unije protive se i ministri finansija G20. Oni su najavljeni izlazak ocijenili “velikim rizikom za svjetsku ekonomiju”.

Kako se navodi u saopćenju sa sastanka ministara finansija zemalja G20 na samitu u Kini, najave izlaska iz EU-a, podrivaju svjetsku ekonomiju koja se sporo oporavlja, posebno zbog slabog rasta vodećih tržišta, Kine i SAD-a.

Britanija želi veću samostalnost unutar EU-a i manje imigranata na svojoj teritoriji. To je razlog njihove želje za izlaskom iz Unije. S druge strane, svi napori ka izlasku ugrožavaju ekonomiju Britanije. Ostaje da se vidi dalji razvoj događaja do najavljenog referenduma za 23. juni.

(Faktor.ba)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*