ID na izdisaju, izgubila vezu sa Turskom

Masovni vazdušni napadi ruske avijacije i dejstva američke koalicije u Siriji približavaju trenutak kada će Islamska država udahnuti posljednji put. To smatra irski stručnjak za Bliski istok Patrik Kokbern.

”Islamska država će, na kraju krajeva, vjerovatno biti uništena jer će pritisak njihovih razjedinjenih, ali brojnih neprijatelja ostati jak u Iraku, Siriji i ostatku islamskog svijeta“, smatra Kokbern.

Kokbern skreće pažnju na činjenicu da su ljudi koji su bili oslobođeni u Mosulu, uporištu Islamske države u Iraku, govorili da se teroristička organizacija ”saginje pod vojnim i ekonomskim pritiskom“.

Džihadistička organizacija trpi velike gubitke i u ovom trenutku je izolovan od spoljnog svijeta zbog gubitka veze s Turskom, naglašava politikolog. Kokbern navodi da administrativna i ekonomska infrastruktura terorista „propadaju usljed stalnog bombardovanja i blokade“.

”Ima naznaka rasta zločina i korupcije i to bi moglo da bude glavni dokaz da je ID očajnički potreban novac“, dodaje. Prema njegovim riječima, poslije pobjede nad Islamskom državom centralne vlade u Bagdadu i Damasku ponovo će postati jake, prenosi Sputnik.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*