Tužilaštvo traži pritvor za Radončića

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje pritvora lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, navodeći da su se nakon odluke o žalbi Suda BiH za to stekli procesni uslovi.

Odlukom Suda BiH odbijene su žalbe Tužilaštva i odbrane i ostao je na snazi kućni pritvor, ali s obzirom na to da je optuženi prekršio mjere zabrane, Tužilaštvo BiH traži određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva.

Radončićev advokat Asim Crnalić izjavio je danas da je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da Radončić bude vraćen u pritvor, ali i da je odbijena žalba odbrane kojom je traženo da se Radončiću ublaže mjere zabrane.

Radončić je uhapšen 25. januara i do 17. februara bio je u pritvoru.

Sud BiH potvrdio je 15. februara optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Zijada Hadžijahića i Bilsene Šahman. Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahmanovu da su pokušali da izvrše uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Radončić je u optužnici označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u Američkoj ambasadi u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

Radončiću je 17. februara pritvor zamijenjen mjerama zabrane.

Mjere se odnose na zabranu napuštanja adrese boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima koji su saslušani, zabranu davanja izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje sa drugim osobama koje su optužene u predmetu “Bakir Dautbašić i drugi”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*