Jedan dan nakon ukidanja ‘bijelog hljeba’: Vijeće ministara BiH traži povratak ove beneficije

Vijeće ministara BiH predlaže zakon kojim se predviđa vraćanje prava ‘bijelog hljeba’ zvaničnicima po isteku mandata, i to samo dan nakon što je Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ukinuo takozvani bijeli hljeb.

Pa je tako Vijeće ministara BiH jučer dostavilo Parlamentu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa vraćanje prava ove beneficije izabranim i imenovanim zvaničnicima po isteku mandata…

Ovo pravo primjenjivalo bi se na članove Predsjedništva, poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i članove Vijeća ministara BiH. Naknada bi, prema predloženoj odredbi, obuhvatala osnovnu platu sa dodatkom za minuli rad, poreze i doprinose u skladu sa propisima koji regulira ovu oblast.

Predloženim izmjenama i dopunama regulira se i pravo zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu prilikom odlaska u penziju ili u slučaju otpuštanja zbog prekobrojnosti, piše Srna. U slučaju razrješenja zbog prekobrojnosti, zaposleni u institucijama BiH, prema predloženom rješenju, dobili bi otpremninu u iznosu od šest njihovih neto plata, a oni sa najmanje 15 godina radnog staža dobili bi 12 svojih neto plata kao otpremninu.

Za odlazak u penziju zaposlenima u institucijama BiH, među kojima su i zaposleni u diplomatsko-konzularnim i vojno-diplomatskim predstavništvima, predviđena je otpremnina u iznosu šest njihovih plata.

U odnosu na važeća zakonska rješenja, precizira se da u otpremninu za prekobrojnost i odlazak u penziju ne ulazi novčana nagrada, odnosno stimulacija.

Predloženim zakonom na jedinstven način regulira se policijski dodatak za policijske službenike zaposlene u sigurnosnim agencijama na nivou BiH.

Parlamentarna skupština u srijedu je, nakon više od godine dana parlamentarne procedure, usvojila zakon kojim se ukida pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na jednogodišnju naknadu po isteku mandata, a koji je predložio Savez za bolju budućnost.

U toku procedure Parlament je od Vijeća ministara u više navrata tražio da predloži sveobuhvatno zakonsko rješenje za plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je sačinilo Vijeće ministara, na dnevnom je redu naredne sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta, 17. marta.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*