Jurišić će od Srbije tražiti odštetu zbog tri i po godine pritvora

“Jurišić će upotrijebiti sva prava koja mu pripadaju što po srpskom zakonu, što po međunarodnim propisima”.

Nekadašnji pripadnik policije BIH u Tuzli Ilija Jurišić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin, odnosno napad na “tuzlansku kolonu”, ima pravo da traži odštetu od države Srbije zbog tri i po godine koje je neosnovano proveo u srpskom pritvoru, pišu Vijesti.ba.

Naime, Jurišić je 14. maja 2007. godine bio uhapšen na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj poternici.

U srpskom pritvoru je bio do oktobra 2010, kada ga je Apelacioni sud u Beogradu pustio da se brani sa slobode nakon što je ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora.

Jurišićev branilac Đorđe Dozet rekao je Tanjugu da još nije dobio pravosnažnu presudu, ali da će Jurišić upotrijebiti sva prava koja mu pripadaju što po srpskom zakonu, što po međunarodnim propisima, pa tako vjerovatno i pravo na naknadu štete zbog neosnovanog pritvora.

U ovom slučaju država bi trebalo da Jurišiću isplati odštetu zbog neosnovanog lišenja slobode i zadržavanja u pritvoru.

Zahtjev za odštetu podnosi se najpre Ministarstvu pravde radi sporazuma oko naknade štete, a ukoliko se do sporazuma ne dođe oštećeni, u ovom slučaju Jurišić, imao bi pravo da podnese tužbu sudu.

Apelacioni sud u Beogradu juče je na svom sajtu objavio da je pravosnažno oslobodio Jurišića optužbi za ratni zločin, jer nije bilo nesumnjivih dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić, 2013. po drugi put bio osuđen na 12 godina zatvora.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*