Aida Hadžialić u posjeti BiH: U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH

Švedska daje punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručila je ministrica obrazovanja Kraljevine Švedske Aida Hadžialić, koja boravi u službenoj posjeti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Hadžialić, koja je najmađi ministar u švedskoj vladi, prvog dana posjete BiH sastala se da predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Na sastanku je, kako je rekao Zvizdić, bilo riječi o proširenju saradnje dviju zemalja, posebno u domenu ekonomije.

“Konstatovali smo da ne postoji bilo kakvo otvoreno pitanje između naše dvije države. Ono što smo na neki način zatražili i razgovarali jeste prezentacija naših ekonomskih potencijala u Švedskoj, pokušat ćemo dogovoriti jedan forum gdje ćemo predstaviti naše projekte iz oblasti energetike, drvne i metalne industrije i svih drugih oblasti gdje ima kapaciteta za ekonomsku saradnju. Još jednom zahvaljujem na snažnoj podršci Švedske našem evropskom putu”, rekao je Zvizdić.

Saradnja između Švedske i BiH može se dodatno ojačati, jer su te dvije zemlje itekako povezane, rekla je švedske ministrica. Istakla je kako u Švedskoj živi 80 hiljada građana porijeklom iz BiH, što čini “veliku dijasporu” ljudi koji nisu zaboravili domovinu.

“Moram reći da mi je drago da mogu biti u Sarajevu i BiH. Došla sam u Sarajevo sa glasom švedske vlade, vjerujemo da se može ojačati saradnja naše dvije zemlje. U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH i podijeliti, ne samo ekonomski potencijal, već to raditi sa velikim srcem. Nije samo pitanje te bh. dijaspore, pitanje je također da švedski investitori žele naći nova tržišva, vjerujemo da BiH i druge države regiona mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi se ojačao izvoz, na zadovoljstvo svih”, rekla je Hadžialić, koja se u Sarajevu obratila na bosanskom jeziku.

Dodala je kako BiH treba biti član Evropske unije te da u tom smjeru Švedska podržava BiH na njenom evropskom putu.

“Drago nam je bilo kada je u februaru BiH poduzela važne korake prema EU, aplicirali ste. Švedska podržava taj smjer, prijatelji smo BiH, jer znamo da je jedna progresivna BiH u EU važan dio budućnosti svih građana BiH.”
Budući da je na čelu Ministarstva obrazovanja, Hadžialić je podsjetila kako je upravo obrazovanje temelj države.

“Mislim da naša država ima dosta znanja i tradiciju ulaganja u školstvo. To je centralno za gradnju uspješne države, jake na globalnom tržištu. Mislimo da mi iz Švedske možemo podijeliti naše znanje kako bi ojačalo školstvo u BiH, kako bi se ljudima pružila bolja budućnosti u ovoj državi”, zaključila je Hadžialić.

Zvizdić je istakao kako je današnja posjeta Hadžalić BiH i emotivna, jer je riječ o ministrici koja svoje korijene ima upravo u BiH. Iako su i mnoge novinarske ekipe imale brojna pitanja za švedsku ministricu, nije im bilo dozvoljeno postavljati ih uz napomenu kako Hadžialić predstoje brojni sastanci.

Inače, Aida Hadžialić je rođena u Foči 1987. godine, a kao petogodišnjakinja je odselila u Švedsku. Po zanimanju je pravnica, obavljala je i funkciju zamjenice gradonačelnika Halmstada.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*