Brisel: Samit EU – Turska o izbjegličkoj krizi

Evropski lideri će danas na samitu u Briselu vršiti pritisak na Tursku da se saglasi sa obimnijim deportacijama ekonomskih migranata iz Grčke, nakon što je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio da vidi prve pokazatelje razrješenja izbjegličke krize.

Zvanični Brisel će također tražiti od Ankare da preduzme mjere za drastično smanjenje velikog priliva migranata u Evropu, s obzirom na to da je Turska zemlja iz koje je od početka 2015. godine u zemlje Evropske unije stiglo više od milion izbjeglica i migranata.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da se očekuje da će u Grčku, gdje je već blokirano 30.000 migranata, do kraja marta stići još njih 100.000.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk naveo je u svom pismu liderima Evropske unije da uspjeh samita uglavnom zavisi od dogovora sa Turskom za obimniju readmisiju ekonomskih migranata iz Grčke.

“Time bi na efikasan način bio razbijen poslovni model krijumčara ljudi”, kazao je Tusk. On je ovu ideju iznio i tokom susreta sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u Ankari.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*