Nakon izlivanja reka na teritorijama opština Čačak, Lučani, Arilje i Bajina Bašta u Srbiji proglašena je vanredna situacija. Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani - Guča i Guča - Čačak preko Jelice, a poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta ( Jelena Trajkovic - Anadolu Ajansı )

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u četiri opštine

Nakon izlivanja reka na teritorijama opština Čačak, Lučani, Arilje i Bajina Bašta u Srbiji proglašena je vanredna situacija. Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani – Guča i Guča – Čačak preko Jelice, a poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta.

Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije, jer vodeni tokovi i dalje rastu.

Prema najnovijim informacijama, 53 osobe su evakuisane kod reke Bjelnica i Čemernica kod Čačka, ali to nije konačan broj, jer evakuacija i dalje traje, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku Dragiša Broćić.

„Stanje vodostaja je takvo da reka Bjelica opada za dve trećine svog toka, ali i dalje raste na teritoriji Lučana i Đerađa, što je sama periferija opštine koja graniči sa opštinom Požega. To se dešava zbog povećanja Zapadne Morave, jer je zabeležen značajan protok na toj reci kroz sve tri brane koje prolaze kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru i sva ta voda kreće ka Čačku i Kraljevu, što je problem koji ostaje“, rekao je Broćić.

Sva evakuisana lica smeštena su u prihvatilišta koja su opremljena u Domu kulture u Konjevićima i u prihvatilištima u Čačku.

Od nedelje naveče je iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka evakuisano oko 420 ljudi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*