Sjeverna Koreja hakirala telefone i računare južnokorejskih dužnosnika

Južnokorejska obavještajna služba objavila je da je Sjeverna Koreja hakirala pametne telefone visokih vladinih dužnosnika u okviru niza informatičkih napada koje je izvela nakon svog četvrtog nuklearnog eksperimenta.

Nacionalna obavještajna služba (NIS) otkriva ove informacije u trenutku kada parlament raspravlja o nacrtu zakona o borbi sa ‘cyber’ terorizmom koji bi toj službi, smatra opozicija, dao goleme ovlasti u nadzoru informatičkog prostora.

NIS u saopćenju navodi da je Sjeverna Koreja od kraja februara do početka marta uspjela doći u posjed brojeva telefona i sms-ova izvučenih iz pametnih telefona više desetaka visokih južnokorejskih dužnosnika.

Sjeverna Koreja je uz to slala poruke tim dužnosnicima ne bi li ih navela da otvaraju poveznice zaražene štetnim programima.

Napadnut je i server velikog informatičkog poduzeća specijaliziranog za sigurnosne programe za internetsko bankarstvo, dodaje NIS.

Kako navodi NIS, Sjeverna Koreja je 2015. zarazila oko 60.000 ličnih računara  u Južnoj Koreji i u inozemstvu, pretvorivši ih u “zombije” koji mogu izvoditi kompjuterske napade.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*