U okviru događaja “MI nismo same”, predstavljena kampanja “Nediskriminacija porodilja u FBiH”

Udruženje Žena Tuzla i Udruženje „Zemlja djece u BiH“ u okviru kampanje „Nediskriminaciji porodilja u FBiH“ koju vodi Udruženje Žene Ženama Sarajevo u partnerstvu sa brojnim organizacijama civilnog društva iz BiH organizovali su javni događaj u Tuzli pod nazivom „MI nismo same“.

U okviru predstavljanja aktivnosti koje će uslijediti, organizovano je i potpisivanje peticije čime su građani dobili mogućnost dati podršku ovoj kampanji.

Želja je bila ukazati na loš i diskriminirajući položaj porodilja, koje, u zavisnosti od kantona u kome žive, imaju potpuno drugačija prava. Recimo, u TK ne postoje naknade za nezaposlene porodilje, dok se zapolenima isplaćuju naknade u 90% iznosu plate, s tim što one ne mogu biti veće od 833KM. S druge strane u Kantonu Sarajevo zapolene porodilje dobijaju mjesečnu naknadu u iznosu od 360KM, a nezapolene 210KM jednokratne pomoći i 180KM mjesečno tokom sljedeće godine.

S takvom praksom, smatraju pokretači kampanje, mora se prestati i svim porodiljama država mora garantovati jednaka prava.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*