Konkretni razgovori o unaprijeđenju saradnje sa Narodnom Republikom Kinom

Realizacija započetih energetskih projekata izgradnje termoelektrane u Banovićima i termo bloka 7 u Termoeletrani Tuzla, bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ambasadorice Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, njene ekselencije Chen Bo.

Kako je istakla ambasadorica Bo: „Kineska ekonomija se sada širi investiranjem u inostranstvu, što je prilika za još intenzivniju saradnju Bosne i Hercegovine i Kine. Od oko 10 milijardi dolara, koliko je Kina stavila na raspolaganje za investiranje u jugoistočnoj Evropi, dio toga Bosna i Hercegovina je već povukla za finansiranje i izgradnju termobloka 7 u Termoelektrani Tuzla i Termoelektrane u Banovićima“.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je ambasadorici ovom prilikom prezentirao privredno-ekonomske pokazatelje našeg kantona te osnovne demografske podatke, ističući da je Tuzlanski kanton lider u oblasti industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, te da u poređenju sa drugim područjima BIH, u Tuzlanskom kantonu radi najviše ljudi u proizvodnom sektoru. Premijer je također izrazio i očekivanje da realizacija ova dva velika elektro – energetska projekta za sobom povuku i nove prateće projekte, a to su izgradnja fabrika cementa i gipsa.

Ovom prilikom razgovarano je i o požaru koji je nedavno zadesio tržnicu „Arizona“ u Gradačcu, a kojom prilikom je oštećen i znatan broj kineskih državljana koji su na toj pijaci poslovali. Premijer Gutić je rekao da je obnova Tržnice projekat koji vodi lokalna vlast u Gradačcu, ali i istaknuo da će svi trgovci koji se nakon obnove vrate na tržnicu i dalje uživati određene beneficije u poslovanju, kao što je to bio slučaj i ranije.

Na kraju sastanka razgovaralo se o prisustvovanju kineskih izlagača i delegacija u okvirima Mostarskog sajma, Sarajevo bizniss foruma i tuzlanskog sajma energije i rudarstva „Energa“, te posjeti naših privrednika na Forumu lokalnih lidera Evrope koji će se održati u Narodnoj Republici Kini.

Osim ambasadorice Bo sastanku sa premijerom Gutićem i ministrom finansija TK Jakubom Suljkanovićem prisustvovao je i savjetnik za ekonomska i komercijalna pitanja u Ambasadi Lei Jianzhong.

(Odjeljenje za informisanje/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*