U olujnim kišama u Pakistanu 42 osobe smrtno stradale

U olujnim kišama koje su pogodile Pakistan u pet posljednjih dana život su izgubile najmanje 42 osobe, većina su žrtve rušenja kuća, prema bilansu koji se povećava, saopćile su vlasti. Osim toga, u rušenju rudnika na sjeverozapadu zemlje u subotu navečer, uslijed nevremena, sedam osoba je poginulo i deset povrijeđeno.
U saopćenju su Nacionalne vlasti za upravljanje nesrećama navele da su u kišama posljednjih dana život izgubile ukupno “ 42 osobe i 70 povrijeđeno”, a oštećeno je 75 kuća. Prema bilansu koji su saopćile vlasti u nedjelju je bilo 28 mrtvih.

Oluje su počele u četvrtak navečer, pogodivši posebno pokrajine Balučistan na jugozapadu i Kiber Paktunkve na sjeverozapadu. Loša gradnja, posebno u ruralnim područjima, utjecala je na rušenje kuća uslijed obilnih  kiša. U rudniku uglja koji se srušio u Orakzaiju, udaljenom plemenskom području na sjeverozapadu, operacije spašavanja su završene jutros.

“Operacije spašavanja su završene, život je izgubilo sedam osoba, deset je povrijeđeno i 16 je spašeno” , rekao je Zubair Khan, vladin zvaničnik u pokrajini u kojoj se nalazi rudnik.

Više od 30 rudara se našlo zarobljeno u urušavanju u nedjelju u jami oslabljenoj jakim pljuskovima, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*