Dobre bakterije u crijevima moćni čuvari imuniteta

Crijeva nisu samo probavni organi nego i najvažniji organi odbrambenog sistema organizma, a odgovorna su za više od 80 posto imuniteta!

U crijevima žive milijarde mikroorganizama, pretežno bakterija koje čine crijevnu mikrofloru. Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari. Uravnotežena crijevna mikroflora nužna je za zdravlje i vitalnost.

Ali, zbog nepravilne prehrane, stresa, uzimanja lijekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika, poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, ravnoteža crijevne mikroflore često je narušena. Razne bolesti, povišena tjelesna temperatura i proljev mogu uzrokovati poremećaj crijevne mikroflore, ali i obrnuto – poremećena crijevna mikroflora može izazvati brojne zdravstvene tegobe, od proljeva do autoimunih bolesti i debljine.

Najpoznatiji su izvori probiotičkih bakterija, odnosno probiotika, fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira. Probioticima su bogati i fermentirani proizvodi od soje (miso pasta, sojin umak, tempeh) te kiseli kupus.

Za bolje snabdijevanje organizma probioticima nude se razni dodaci prehrani, od posebnih funkcionalnih jogurta i čokoladica do praha i kapsula. Najčešće korištene probiotičke bakterije su različite vrste roda Bifidobacterium (bifidobakterije) i Lactobacillus (laktobacili).

Uzimanje probiotika preporučuje se kod proljeva, upalnih bolesti crijeva, poput ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva, različitih infekcija i alergija, kardiovaskularnih i malignih bolesti…

Pri tome treba znati da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu crijevnu mikrofloru nego pospješuju njen prirodni oporavak. Probiotici se moraju pravilno uzimati da bi bili djelotvorni. S obzirom na to da je riječ o preparatima koji sadrže žive mikroorganizme, ne smiju se uzimati s vrućim napicima ili alkoholom, jer će tako izgubiti blagotvorna svojstva, piše Avaz.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*