Japanska jabuka vraća energiju

Jabuka kaki (Diospyros kaki) je nacionalna voćka Japana, a za nju vlada sve veće interesovanje u svijetu.

Osim što je izuzetno zdrava i izdržljiva, pažnju privlači i ljepota drveta, posebno zimi kada na golim granama, poput lampiona, ostaju samo narandžasti plodovi.

Iako se danas smatra jednim od simbola Japana, zapravo potiče iz Mandžurije, gdje se uzgaja od davnina. Koliko je jabuka cijenjena najbolje pokazuje naziv koji znači “hrana bogova”. Kao “istočna zlatna jabuka” iz Kine je stigao u Japan, a zahvaljujući Marku Polu u Evropu. Zanimljivo je da su sjemenke preživjele razorno djelovanje atomske bombe, bačene na Nagasaki, o čemu svjedoče japanski botaničari.

Zavisno od vrste, plod može biti okrugao, ovalan ili kruškolik. Boja mu je žućkasta, narandžasta ili crvenkasta, nalik paradajzu. A, ukus je jedinstven i podsjeća na mješavinu kajsije i breskve. Da bi se osjetio u potpunosti, plod treba da bude što zreliji i tada je sočan, sladak i može da se jede kašičicom. Nedovoljno zreo ima opor ukus, zbog velike količine tanina.

Svjež plod (ili sok) pomaže kod zatvora i upale crijeva, poremećaja u varenju, naročito tokom putovanja ili promjene klime. Pomaže i kod hemoroida, bolesti želuca, masne jetre, slabog izlučivanja žuči i hipertenzije. Za hipertenziju je posebno djelotvoran svježe iscjeđen sok, koji se uzima nekoliko nedjelja. Zahvaljujući ovim jabukama, u nekim djelovima bivšeg Sovjetskog Saveza iskorijenjena je endemska “gušavost”. Istraživači su otkrili da je to zahvaljujući šećeru i jodu u organskom obliku, prenose Novosti.

Azijska jabuka je izuzetno bogata flavonoidima, naročito kvercetinom, koji čuva srce i smanjuje rizik od infarkta za 20 odsto. Štiti organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala, bogata je vitaminom C i jača imunitet, kao i vlaknima koji snižavaju loš holesterol.

U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi za obnavljanje energije (či) i preporučuje kod malaksalosti, ali nikako na prazan stomak! Jede se umjereno jer sadrži puno šećera i može doći do dijareje, a u manjoj količini je mogu konzumirati i dijabetičari. Osušeni zreo plod se preporučuje za bronhitis i suhi kašalj. U tu svrhu se suhi plod melje u prah i uzima sa medom u jednakim djelovima ili se kašičica praha sipa u čaj.

Kada se plod oljušti i suši na suncu, a zatim prenoći, dobija bijelu boju. U tom obliku je efikasan u odstranjivanju parazita u crijevima, zaustavlja krvarenje i kašalj, snižava temperaturu, pomaže i kod valunga u menopauzi.

OSVJEŽAVAJUĆA MASKA

Za čišćenje lica najbolji je mesnati dio ploda, od koga se pravi maska. Unutrašnji dio jabuke se dobro umuti kašičicom, zatim stavi na lice i ostavi 20 minuta da djeluje. Potom se ispere mlakom vodom, lice nježno obriše čistim peškirom i namaže krema.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*