Danas stupa na sangu sporazum EU-Turska

Sporazum koji je sklopljen između Evropske unije (EU) i Turske stupa na snagu danas, a prema njegovim odredbama, svi migranti koji ilegalno dolaze iz Turske ka Grčkoj biće vraćeni.

Zauzvrat, EU će raseliti hiljade sirijskih izbjeglica direktno iz Turske, koja je od Brisela dobila finansijske i političke ustupke.

Iako je dogovor EU – Turska izazvao brojne kontroverze, on je bio potreban Evropi, jer je sa svakim novim migrantom u EU bivalo sve veće nezadovoljstvo građana zemalja Unije i već su se neke vlade uveliko počele ljuljati pod pritiskom navale nesretnih ljudi iz područja pogođenih ratom.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu rekao jer kako će već danas početi program vraćanja migranata koji su iz Turske, morskim putem stigli u Grčku, uz nadu da će sa grčke teritorije, takozvanom “Balkanskom rutom” lakše stići do zemalja Evropske unije, prije svega Njemačke.

“Mi smo primili oko tri miliona sirijskih izbjeglica. Potrošili smo više od 10 milijardi dolara za izbjeglice. U isto vrijeme, EU je osigurala samo tri milijarde eura”, rekao je Čavušolu na konferenciji za novinare u Ankari.

On je dodao da će u narednih 15 dana svi migranti u Grčkoj biti vraćeni Turskoj.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*