Reakcije nakon terorističkog napada: Teroristi ponovo dotakli dno

Nakon terorističkih napada u Briselu evropske države reagirale su povećanjem stepena pripravnosti, te osudama kukavičkog terorističkog čina. Na svim aerodromima zemalja EU pojačane su mjere bezbjednosti, a dodatne sigurnosne snage upućene su na ulice gradova.

Tusk: Teroristi su dotakli dno!

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk saopćio je da je užasnut bombaškim napadima u kojima je u Briselu poginulo više od 20 ljudi i da su teroristi tim činom “ponovo dotakli dno”.

“Izražavam iskreno saučešće rodbini i prijateljima žrtava. Teroristi, koji su u službi mržnje i nasilja, ovim napadima ponovo su dotakli dno”, rekao je Tusk.

On je dodao da su evropske institucije u Briselu zahvalne na velikodušnosti belgijskih vlasti i naroda.

“EU vraća tu solidarnost sada i ispuniće svoju ulogu da bi pomogla Briselu, Belgiji i Evropi kao cjelini u borbi protiv terorističke prijetnje sa kojom se svi suočavamo”, naveo je Tusk.

Mogerini: Napadi predstavljaju veoma tužan dan za Evropu

Visoka predstavnica EU za vansku politiku i sigurnost Federika Mogerini rekla je da su današnje eksplozije u Briselu “veoma tužan dan” za Evropu.

“To je veoma tužan dan za Evropu jer njena prijestonica prolazi kroz istu patnju kao i Bliski istok svaki dan”, rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Džudehom.

Ona je naglasila da je jasno da su eksplozije na aerodromu u Briselu i stanici metroa nedaleko od sjedišta EU rezultat radikalizacije i pozvala lidere iz Evrope i sa Bliskog istoga da zajedno rade na kažnjavanju odgovornih.

“Još čekamo tačnije vijesti o dinamici napada u Briselu, ali je jasno da su isti korijeni bola kroz koji prolazimo mi i ovaj region. Jedinstveni smo ne samo u patnji već i u reagiranju na sprečavanju radikalizacije i nasilja”, navodi Mogerini.

Vals: Evropa je u ratu protiv terorizma

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je poslije napada u Briselu da se Evropa nalazi u stanju rata protiv terorizma i da prijetnje ostaju na najvišem nivou.

“Evropa se nalazi u stanju rata. Prijetnje terorističkim napadima ostaju na najvišem nivou”, rekao je Vals novinarima na kraju hitnog sastanka kod predsjednika Fransoa Olanda.

Vals je izrazio punu solidarnost sa belgijskim vlastima i narodom i uputio saučešće porodicama poginulih tokom terorističkih napada u Briselu.

Francuska je dodatno mobilizirala 1.600 policajaca kako bi osigurali građane nakon terorističkih napada u glavnom gradu Belgije.

Ranije je saopćeno da je Francuska zatvorila granicu sa tom zemljom.

London: Britanski premijer zabrinut dešavanjima u Briselu

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da je šokiran i zabrinut nakon što je u nizu eksplozija u Briselu poginulo najmanje 13 osoba.

Kameron je istakao je da će Britanija učiniti sve da pomogne Belgiji, nakon što su poslije eksplozija u Briselu pojačane mjere na aerodromima, uključujući “Hitro” i “Getvik”.

Kameron je potvrdio da će predsjedavati Komitetom za vanredne situacije (COBRA) radi razgovora o dešavanjima u Briselu, prenosi “Sky news”.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond je naveo da prati situaciju i da su vlasti u kontaktu sa svojim belgijskim kolegama.

Putin osudio terorističke napade u Briselu

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je danas terorističke napade u Briselu i izrazio sučešće belgijskom kralju Filipu, saopćeno je iz Kremlja.

U saopćenju se navodi da je Putin “osudio taj varvarski zločin” i istakao da se to ne može opravdati ni na koji način, i da on “još jednom dokazuje da terorizam ne poznaje granice i prijeti svim narodima svijeta”.

“Borba s tim zlom zahtijeva najaktivniju međunarodnu saradnju”, naveo je Putin u telegramu.

Putin je izrazio uvjerenje da će ubice i njihovi pomoćnici biti zasluženo kažnjeni.

Orešković: Hrvatska je solidarna sa Belgijom

Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Briselu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković u saučešću belgijskom premijeru Charlesu Michelu.

“Hrvatska vlada najoštrije osuđuje ove napade na osnovne vrijednosti civiliziranog društva koji za cilj imaju samo smrt, sijanje panike i besmisleno razaranje. Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže”, navodi se u poruci saučešća.

Premijer Orešković je poželio povrijeđenima brz oporavak i izrazio je solidarnost Hrvatske sa svim građankama i građanima evropske prijestolnice i cijele Belgije, navodi se u saopćenju Banskih dvora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*