Namirnica koja hrani rak: Izbacite je iz svoje prehrane!

O štetnosti ove namirnice nerijetko se govori i piše, no mnogi je ipak i dalje konzumiraju. Šećer ima značajan utjecaj na razvoj kancerogenih stanica u organizmu, a mnogi ga ipak neprestano konzumiraju.

Nedavno istraživanje provela je grupa naučnika sa Univerziteta u Californiji u San Franciscu. Otkriveno je da postoji jedan sastojak koji se nalazi u različitim vrstama hrane, a koji doprinosi više od 35 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta svake godine. Kako su zaključili, šećer je uzročnik mnogih zdravstvenih tegoba poput dijabetesa, metaboličkih sindroma, hipoglikemije, hiperglikemije, srčanih bolesti, raka itd.

Studija provedena na Institutu za rak u državi Utah u SAD-u otkrila je da je šećer jedan od glavnih uzroka za razvoj tumora. Ćelije tumora koriste mnogo više glukoze nego normalne ćelije. Različite studije pokazale su da ljudi koji imaju viši nivo glukoze mogu razviti više raka, stoji u njihovoj studiji. Činjenica je da je našim ćelijama potrebna  glukoza – oblik šećera koji se transformira u energiju. Ćelije raka mogu opstati na jednostavnim ugljikohidratima, uključujući i one rafinirane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima. Proces tokom kojeg se glukoza konvertira u pirogrožđanu kiselinu i ne može više osiguravati energiju zdravim ćelijama jest glikoliza.

Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu konvertirati svoju energiju iz glikolize bez kiseonika. Taj se proces naziva anaerobna glikoza, a stvara otpadne materije, slične kao mliječnoj kiselini. Ta se vrsta mliječne kiseline može razložiti u jetri, a otpadni proizvod tog procesa je glukoza koja se vraća hraniti ćelije raka i oblikuje okrugli ciklus u kojem se provodi neprestano napajanje glukozom kroz krvotok, što potiče rast i razvoj tumora.

Stručnjaci ističu da su obrađeni šećeri povezani s rakom iz dvaju razloga:

1. Potencijalni su uzrok raka
2. Najbolja su “hrana” za ćelije raka kada se jednom pojave u tijelu

U cilju zaštite zdravlja, razmislite o količinama šećera koje konzumirate te pokušajte smanjiti unos prerađenih šećera. Jedno je sigurno – nemaju povoljan utjecaj na zdravlje!

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*