AP: ISIS obučava 400 boraca za veliki napad u Evropi

Blizu 400 pripadnika tzv. Islamske države priprema se da počini novo krvoproliće u gradovima širom Evrope u smrtonosnom talasu napada, piše AP.

Mreža terorističkih ćelija pokazuje veliki doseg ekstremističke grupe u Evropi uprkos tome što slabi na bojištima u Siriji i Iraku.

Dužnosnici, uključujući evropske i iračke obavještajne službe, te francuske službe koje prate terorističke mreže, opisali su ekstremističke kampove u Siriji, Iraku kao mjesta gdje su napadači obučeni za napade u državama Zapadne Evrope.

Prije nego je ubijen u antiterorističkoj akciji, jedan od vođa pariskih napada 13. novembra prošle godine je tvrdio da je u Evropu ušla grupa od 90 terorista koji su se “raspršili” po cijelom evropskom kontinentu.

Nakon velike istrage nakon napada u prijestolnici Francuske uhapšen je bjegunac Salah Abdeslam, ali to nije osujetilo nove terorističke napade samo nekoliko dana kasnije, kada je u Briselu poginula 31 osoba, a 270 ih je povrijeđeno.

Belgijske vlasti su sada u potrazi za jednim bjeguncem koji je uočen na snimcima sigurnosnih kamera, a koji je bio u društvu dvojice bombaša samoubica.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*