Roditelji ubijene djece: Nema smrtne, onda doživotna kazna

Jedna od tačaka optužnice protiv Radovana Karadžića, odnosi se na snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva od aprila 1992. do novembra 1995. godine. U toku samo jednog dana, tokom opsade na grad je znalo biti ispaljeno 329 projektila.

Deseci hiljada osoba su ubijene, od toga 1.600 djece.

Kod Spomenika ubijene djece Sarajeva reporterka Aida Hadžimusić razgovarala je sa članovima Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Alijom Hodžićem i Ramizom Holjanom, koji su složni s tim da će ih doživotna presuda donekle zadovoljiti, jer smrtna kazna – ne postoji.

“Ni danas moj bol niko ne može zaliječiti. Drago mi je da smo pokazali da imamo dušu i srce i da nas ništa ne može pokolebati. Zločinci koji su ubili moju sedamnaestogodišnju Jasminu misle da su ubili život, ali ona živi. Nadam se da će svaki zločinac biti kažnjen. Ovo je ispit i međunarodne zajednice, da pokažu da li su spremni osuditi zločince”, kazao je Hodžić.

Smatra, da bi doživotna kazna zadovoljila ljude kojima su zločinci ubili djecu.

I Ramiz Holjan očekuje doživotnu kaznu, jer kako kaže “smrtne nema”.

“Oni zločini koji su se učinili nad ovim narodom su veliki. Nas neće ni pokolebati transparenti u Istočnom Sarajevu. Da li je heroj onaj ko je uzeo snajper i naciljao dijete, ako je to heroj, nemam riječi”, kaže.

“Mi roditelji, sigurno imamo snage da istrajemo. Kada smo čekali ovolike godine – dočekat ćemo i presudu. Svi koji su radili zločine, bez obzira kako se oni zvali – neka odgovaraju za ono što su radili”, kaže Holjan.

“Ubili su Admira, sina jedinca. Ova presuda će malo dati oduška roditeljima. Ovoj državi i narodu će biti bolje. Ako ne sarađujemo, nemamo državu. Roditelji ubijene djece su jedinstveni – da se presuda okonča i da dobije doživotnu kaznu, i to onu da ne zna ni kada je dan ni kada je noć. Da osjeti šta smo mi preživjeli”, kaže Holjan.

Ubijeđen je da će Tribunal presuditi doživotno, a i ako ne bude – roditelji će imati snage i zauzet će stav šta dalje i kako dalje.

“U Srpskom narodu ima dobrih ljudi. Neka se ograde od takvih, onda će se krenuti u život, da bude bolje našoj djeci i unučadi”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*