Mogherini: Rat u Siriji se mora završiti

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini sastala se u Ženevi s predstavnicima sirijskog režima i opozicije i pozvala ih na mir u interesu njihove zemlje i Evrope.

Dan nakon napada u Briselu “morala sam im prenijeti poruku kako je za Sirijce, ali i za Evropljane važno da (mirovni) proces počne, funkcionira i uspije”, rekla je na konferenciji za medije, prenosi agencija Hina.

“Moraju pristupiti političkom procesu bez otezanja, bez pretvaranja, u duhu pronalaženja rješenja”, dodala je.

Prema njenim riječima, prekid sirijskog sukoba omogućit će da se “fokusiramo na borbu s DAESH-om”, grupom Islamska država Irak i Levant  (ISIL) koja kontrolira veliki dio iračke i sirijske teritorije i koja je preuzela odgovornost za napade u Belgiji.

U napadima na aerodrom i stanicu podzemne željeznice u Briselu poginulo je najmanje 30, a povrijeđeno više od 200 ljudi. Istraga je u toku, a policija je u potrazi za jednim od osumnjičenih koji je uspio pobjeći s aerodroma.

Podrška opoziciji

Vođa delegacije Damaska Bashar al-Jaafari izrazio je zadovoljstvo nakon razgovora s Mogherini. “Ovo je prvi direktan susret s visokom predstavnicom EU-a” u posljednjih nekoliko godina, rekao je.

To znači da su “briselski napadi otvorili oči Evropljana kada je riječ o potrebi da promijene stav i borbu s terorizmom uvrste među prioritete”, istakao je.

Od početka sirijskog sukoba 2012. Evropska unija traži odlazak s vlasti predsjednika Bashara al-Assada, koga smatra odgovornim za sva zla koja su pogodila njegov narod i prekinula je svaku vezu s njegovim režimom.

“Evropska unija nije promijenila stav o režimu”, uzvratila je Mogherini. “Kada ističem važnost političke tranzicije, mislim da sam dovoljno jasna”, dodala je, naglasivši da će EU i ubuduće podržavati opoziciju.

“Rat u Siriji se mora završiti. Imam odgovornost da tu poruku prenesem, ne predstavnicima ovog ili onog tabora, nego stranama koje učestvuju u mirovnom procesu”, dodala je Mogherini.

Već deset dana režim i opozicija učestvuju u indirektnim pregovorima pod pokroviteljstvom UN-a, u nadi da će zaustaviti sukob u kojem je 270.000 ljudi poginulo a milioni su morali napustiti zemlju.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*