Šešelj na mitingu na Trgu Republike: Haški tribunal je osudio Karadžića nevinog

Govoreći na mitingu Srpske radikalne stranke pod nazivom “Narodni bunt protiv Vučićevog režima”, predsednik te stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj rekao je pred par hiljada okupljenih pristalica na Trgu Republike da je danas “zločinački Haški tribunal, lažni sud zapadnih sila osudio prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina robije”, javlja Anadolu Agency.
“Osudio ga je nevinog, bez ikakve krivice, osudio ga je samo zato što je Srbin i što se u odlučnom istorijskom momentu našao na čelu srpskog naroda BiH, što je poveo taj srpski narod u formiranje Republike Srpske”, rekao je Šešelj.
On je dodao da je presuda Karadžiću presuda celom srpskom narodu, srpskoj istoriji, naciji i istakao:

“Haški tribunal nam kroji novu istoriju, za sva zla na Balkanu u njihovoj istoriji krivi su samo i jedino Srbi. Svi drugi su u pravu, znači i Hrvati i bosanski Muslimani i Albanci. Svi oni koji su protiv Srba imaju podršku i pomoć zapadnih sila i Haškog tribunala”.
Navodeći da su svi režimi u Srbiji od 2000. godine neprekidno isporučivali Srbe Haškom tribunalu, Šešelj je rekao da je to počelo od prvog demokratskog ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je isporučio Slobodana Miloševića, da je to isto nastavio i Vojislav Koštunica te da je najveću izdaju načinio nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.
“Srpski narod nikada neće oprostiti svojim izdajnicima, a prema izdajnicima milosti ne može biti. Na mukama je sada i naprednjački režim. Kada su došli na vlast, mislili su da bar s Hagom neće imati posla, a evo Hag traži troje mojih bliskih saradnika, opet da bi im sudio za lažne, izmišljene krivice. Upozaravamo i Vučića i njegovu Vladu da se sa tim ne igraju. Mi ćemo naše troje radikala braniti svojim telima, nećemo dozvoliti da ih bilo ko isporuči”, rekao je Šešelj.
Osim teme Haškog tribunala, Šešelj se u svom govoru osvrnuo i na teme sporazuma koje Srbija ima s NATO-om, podsećajući da je danas 17 godina od kada je započeto bombardovanje na SR Jugoslaviju i ističući da Srbija nikada ne sme da postane članica te vojne organizacije.
Takođe, Šešelj je kritikovao i evrointegracije Srbije, za koju je kao alternativu ponudio savez s Rusijom te ekonomski program sadašnjeg režima u Srbiji.
Nakon održanog govora, Šešelj je zajedno sa pristalicama krenuo u mirnu protestnu šetnju ulicama Beograda, koja je od ranije planirana u sklopu mitinga, koji je održan u okviru izborne kampanje.
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993. Optužen je da je “govorima i izjavama doprineo da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine”.
Šešelj se dobrovoljno predao Hagu 24. februara 2003. godine, gde je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. godine.
Odlukom Sudskog veća Haškog tribunala, u novembru 2014. pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko nedelja ranije pogoršalo zdravstveno stanje. Izricanje presude pred Haškim tribunalom zakazano mu je za 31. mart.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*