Deportacija migranata s grčkih ostrva od 4. aprila

Deportacija izbjeglica i migranata s grčkih ostrva u Tursku počeće 4. aprila, a provodiće je Agencija za sigurnost vanjskih granica EU Frontex, saopćeno je iz grčke Vlade, prenosi Anadolu Agency (AA).

Giorgos Kyritsis, glasnogovornik Komiteta za izbjegličku krizu u Vladi Grčke, izjavio je da će deportacije u skladu s međunarodnim Ugovorom o izbjeglicama početi s migrantima koji nisu zatražili azil dok su boravili u prihvatnim centrima.

Ranije je Kyritsis najavio da će Vlada u narednih 20 dana otvoriti prihvatne centre sa 30.000 novih mjesta za izbjeglice koji dobrovoljno napuste zonu gdje su kampovali na grčko-makedonskoj granici i luki Pireus.

On je dodao da je prioritet da izbjeglice napuste šatorsko naselje kod Idomenija i da nema svrhe da tu ostanu, budući da je granica s Makedonijom zatvorena.
Turska i EU su nedavno postigle dogovor o izbjeglicama u oviru kojeg će tražioci azila koji budu ilegalno pokušavali ući u Evropu biti vraćeni u Tursku. Prema Sporazumu za svakog izbjeglicu ili tražioca azila koji bude vraćen iz Grčke u Tursku jedan Sirijac će iz Turske biti smješten u EU.

U skladu sa Sporazumom, zvanična Ankara je tražila ukidanje viza za EU njenim građanima najdalje do kraja juna te otvaranje novih poglavlja u procesu pregovora o članstvu u EU.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*