Članovi UKUD “Zvonko Cerić” odlučni: Nećemo dozvoliti deložaciju iz prostorija koje koristimo 40 godina!

Nakon što je u dopisu kojeg je  potpisao Rektor Univerziteta u Tuzli, Enver Halilović, najavljena deložacija UKUD-a “ZVONKO CERIĆ” iz prostorija koje koriste već decenijama, članovi ovog društva su proteklog vikenda održali vanredni sastanak, nakon kojeg su izdali saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Dana 26.03.201. godine,u prostorijama Društva održan je sastanak svih članova u vezi pomenutog ultimatuma od strane Rektora vezanog za deložaciju najavljenu za dan 11.04.2016. godine u 12:00 sati.

Društvo koje je članica Univerziteta od 1979. godine se na grub i neosnovan način želi izbaciti iz prostorija, pri čemu posebno zabrinjava činjenica što je pomenuti Rektor od 10.03.2016 godine imenovan od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na mjesto Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete Bosne i Hercegovine, a dopis o primopredaji prostorija Društva UKUD-a “ZVONKO CERIĆ” kao Rektor potpisao dana 22.03.2016 godine.

U cijelom ovom slučaju moramo ukazati na sljedeće:

Kao razlog deložacije našeg Društva iz prostorija koje koristimo već četvrtu deceniju se navodi to što nismo potpisali jednostrano ponuđeni ugovor od strane Rektora, čime smo navodno doveli do neodržive situacije za Univerzitet imajući u vidu tešku finansijsku situaciju u budžetu Tuzlanskog kantona, jer potrošnja električne i toplotne energije, te i drugih komunalnih usluga idu na teret Univerziteta u Tuzli.

Ovdje moramo istaći neospornu ćinjenicu da je Društvo UKUD “ZVONKO CERIĆ” dopisom od dana 20. 04. 2015 godine prihvatilo obavezu plaćanja električne i toplotne energije, komunalnih usluga, kao i svih drugih nastalih troškova. Moramo se dotaći i činjenice da potrošnja el. energije nije plaćana od mjeseca januara 2015 godine, o čemu prethodno uopće nismo bili upoznati, a naše Društvo je uplatilo dug koji je stvoren u prethodnom periodu u iznosu od 1.275,00 KM.

Društvo UKUD”ZVONKO CERIĆ” Tuzla je pristalo na potpisivanje Ugovora na obostranu korist, kao i preuzimanje obaveze plaćanja elektrićne i toplotne energije,komunalnih usluga,kao i svih nastalih troškova održavanja o čemu je obavješten Rektor i Upravni odbor Univerziteta u Tuzli. Isti Ugovor nije potpisan od strane Rektora zbog nama nepoznatih razloga.

Što se tiče ostalih organa Univerziteta u Tuzli, kao i Upravnog odbora istog, zahvaljujemo se na podršci koju su nam pruźili u prethodnom vremenu u ovim, za nas teškim vremenima, a također se zahvaljujemo gradu Tuzli na podršci koju nam pruža svo ovo vrijeme.

U svoj ovoj problematici moramo napomenuti da se u ovom slućaju ne radi o poslovnim, nego o podrumskim prostorijama koje naše društvo koristi već četvrtu deceniju, kao pravno lice, pažnjom dobrog domaćina. Tokom čitavog perioda vršili smo i vršimo kompletno održavanje prostorija: opremanje, higijenu, krećenje vodoinstalaterske, elektro i druge radove iz VLASTITIH SREDSTAVA.

Tokom majskih poplava,i svih prethodnih, članovi Društva su dežurali 24h crpeći vodu iz prostorija i oko njih, čišćenje poslije poplava, spašavajući ne samo prostorije Društva,nego i cijeli objekat u sklopu građevine,a opet napominjemo VLASTITIM ANGAŽOVANJEM I IZ VLASTITIH SREDSTAVA.

Društvo u cijelini izražava veliku sumnju i zabrinutost zbog svih nastalih dešavanja koja su pogubna i štetna za UKUD “ZVONKO CERIĆ” i kulturu u cjelini,imajući u vidu sam naziv Društva. Društvo je dobilo ime po prvom studentu, Tuzlaku, antifašisti koji je poginuo u borbama protiv fašizma, za slobodu, ravnopravnost i živote svih slobodnih naroda bivše nam Države.

Članovi Društva su odlučili i biti će istrajni u zaštiti prostorija Društva, Društva u cjelini, te zaštititi njegovanja kulturne baštine svih naroda Bosne i Hercegovine,pa i šire!

Na samom kraju ćemo istaći da smo ODLUČNI I ISTRAJNI, te nećemo dozvoliti da se izvrši najavljena deložacija za 11. 04. 2016 godine u 12h sati, čime bi se preko tristotine članova Društva prepustilo ulici među kojima su, moramo napomenuti i najmlađe generacije i budućnost našeg grada Tuzle i Bosne i Hercegovine – navodi se u informaciji koju potpisuju članovi UKUD-a ZVONKO CERIĆ TUZLA.”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*