Papa je prije 19 godina donio novi tračak nade u BiH

Papa Ivan Pavao II 12. i 13 aprila 1997. godine bio je u posjeti Sarajevu. Dolazak pape je davalo novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju.

Po izlasku iz aviona, poljubivši bosanskohercegovačku zemlju, Papa je blagoslovio sve njezine ljude, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima, potom prisustvovao misi u sarajevskoj katedrali.

“Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući istodobno ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu”, kazao je papa Ivan Pavao II.

Sutradan pred 50.000 prisutnih na stadionu Koševo papa je predvodio svečano euharistijsko slavlje. Pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, dodavši kako je bitna pretpostavka pomirenja istina i pravda.

Iako je Ivan Pavao II još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, ta se posjeta nije mogao ostvariti budući da nitko nije mogao garantovati sigurnost papi i hodočasnicima.

Pa je Ivan Pavao II u Castel Gandolfu održao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, papa se obraćao kao da je u Sarajevu. Papa Ivan Pavao II je dva puta posjetio BiH, a o njoj je govorio čak 263 puta.

Druga posjeta pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini bila je 22. juna 2003. godine kada je posjetio Banju Luku. I tom prilikom je pozvao na pomirenje, mir i afirmaciju čovjeka u BiH. Na misi u Franjevačkom samostanu Petrićevac u Banjoj Luci papa Ivan Pavle II proglasio je blaženim Ivana Merza.

Na misnom slavlju bilo je oko 40.000 hodočasnika, 360 svećenika i 40 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cijele Evrope – Italije, Mađarske, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore. Pastoralni pohod Svetog oca Banjoj Luci bio je njegovo 101. putovanje izvan Italije, a za njega su bh. biskupi izabrali geslo “Blaženi čista srca”.

Papa Ivan Pavao II je preminuo 2. aprila 2005. godine u Rimu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*