Brojni političari na privrednom sajmu u Mostaru

Međunarodni sajam gospodarstva, jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, danas će otvoriti svoja vrata u Slobodnoj zoni “Hercegovina” u Mostaru, a najavljen je dolazak brojnih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Uz trojicu članova Predsjedništva BiH, najavljen je dolazak predsjednika Hrvatske i Crne Gore Kolinde Grabar Kitarović i Filipa Vujanovića, premijera Srbije Aleksandra Vučića te Numana Kurtulmusa, zamjenika turskog premijera, čija je država partner Sajma.

Osim samog dolaska na otvorenje, dužnosnici će imati nekoliko bilateralnih susreta. Jedan od onih koji će privući najviše pozornosti bit će razgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegovića i premijera Srbije Vučića.

Njih su dvojica nedavno, nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću, koji je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, razmijenili teške riječi.

Izetbegović je tada najavio mogućnost revizije bh. tužbe za genocid protiv Srbije, nakon čega je uslijedila polemika i otvoren novi nesporazum između Beograda i Sarajeva.

“Idem u Mostar da reprezentujem Srbiju, pre svega srpsku privredu. Nije mi potrebno da zaoštravam retoriku zarad izbornih rezultata. Neću na taj način da obmanjujem narod, kao što to rade ti analitičari. Neću to raditi”, naveo je ranije Vučić.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, dodao je kako se stav Srbije nije promijenio jer ona “i dalje poštuje teritorijalni integritet BiH”. Ponovio je kako “neće dozvoliti da neko ugrožava Republiku Srpsku”.

Spremnost na dijalog

Izetbegović je izjavio kako su Bošnjaci i dalje spremni na razgovor s Vučićem.

“Ako je Vučićeva ruka pružena i dalje želi razgovarati sa Bošnjacima, mi smo tu. Samo mi sebe nećemo reducirati, tragat ćemo za pravdom do kraja i neka to ne očekuje od nas”, poručio je Izetbegović.

“Trebali bi iskreno da razgovaramo. Radit ćemo na pomirenju. BiH nikome neće dopustiti šta je njeno pravo, šta smije a šta ne, da nas upozoravaju… Bit ćemo koliko god mognemo stabilizirajući faktor na Balkanu”, naveo je on.

Osim s Izetbegovićem, Vučić će se susresti i s drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH – Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

Međunarodni gospodarski sajam bit će otvoren do 16. travnja, a na 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje. Očekuje se da bi Sajam, za njegova trajanja, moglo posjetiti najmanje 50.000 ljudi.

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije – Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije te Sajam informacijskih tehnologija.

(Al Jazeera Balkans)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*