Mali trikovi kako da sve zdravo iz voća i povrća dođe u tijelo

Uzalud jedete zdrave namirnice ako ne pazite kako ih pripremate, jer o tome zavisi koliko hranjivih tvari će doći u vaš organizam, savjetuje poznata britanska nutricionistkinja.

Čak i male promjene u pripremi hrane mogu značajno poboljšati kvalitet naše prehrane, kaže Naomi Haynes, nutricionistkinja iz Velike Britanije. Otkriva trikove kako pripremati pojedine namirnice, a da se sačuvaju sve aktivne hranjive tvari koje sadrže, prenose NN.

Ona tvrdi kako je, recimo, povrće najbolje pripremati u mikrovalnoj pećnici jer će se tako sačuvati više vitamina nego ako se kuha u vodi.

Ovo su njeni savjeti:

Izbjegavajte kuhanje povrća u vodi. Bolji izbor su mikrotalasna pećnica ili kuhanje na pari.

Ispirite povrće pod mlazom vode, nemojte ga ostaviti da se namače jer se tako gubi više hranjivih sastojaka.

Jedite povrće s nekom vrstom masnoće, na primjer s maslinovim uljem ili sirom. Masnoća pospješuje apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.

Pripremajte krompir u kori – tako ćete sačuvati neke važne nutrijente. Na primjer, ako pripremate 300 g oguljenog krompira, u njemu će ostati pet posto RDA (preporučena dnevna količina) željeza te 37 posto RDA vitamina C. Ukoliko istu količinu pripremate u kori, u njemu će ostati 18 posto RDA željeza i 48 posto RDA vitamina C.

Režite povrće na što je moguće veće komade jer će se tako izgubiti manje hranjivih tvari. Pravite li sok od voća, svakako u njega vratite dio pulpe koja je ostala jer ona sasdrži vlakna korisna za naš organizam.

Nakon kupovine salatu istrgajte na manje komade (ne rezati nožem) prije stavljanja u frižider, ali ne držite ju u njemu dulje od jednog dana – tako će početi stvarati fitonutrijente (snažne antioksidanse).

Izbjegavajte kupovne dresinge za salatu jer sadrže razne vrste aditiva, radije napravite vlastiti od npr. maslinovog ulja i balsamico octa.

Stavljate crni biber u hranu jer pomaže da tijelo iskoristi hranjive tvari.

Ostavite bijeli luk da odstoji deset minuta nakon sjeckanja. Tako će se u njemu razviti alicin – sastojak koji je odličan za zdravlje. Osim toga, bijeli luk će stajanjem postati ukusniji.

Hranu bogatu željezom uvijek jedite s onom koja je bogata C vitaminom jer će pomoći željezu da se bolje apsorbuje u našem tijelu.

Tjesteninu uvijek kuhajte “al dente” tako da ostane čvršća. Tad će imati niži glikemijski indeks, što znači da će biti zdravija jer neće toliko povećavati nivo šećera u krvi.

Zamijenite bijeli šećer medom ili cimetom. Za usporedbu – 100 g šećera ima 387 kalorija, i nimalo kalija, kalcija i željeza. Ista količina meda sadrži 304 kaliorije, jedan posto RDA kalija, ništa kalcija i dva posto RDA željeza, a cimeta – 247 kalorija, 12 posto RDA kalija, 100 posto RDA kalcija i 46 posto RDA željeza.

Smanjite količinu soli u hrani. Umjesto toga, okus upotpunite na primjer, đumbirom, čilijem, bijelim lukom, kurkumom, kimom…, piše Daily Mail .

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*