Promovisan roman M. Mustafića „Hiljade bijelih nišana“

Sinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ održana promocija nove knjige profesora Mirsada Mustafića „Hiljade bijelih nišana“. Roman su promovisali profesor dr Adib Đozić i mr Alija Mrkonjić.

„Hiljade bijelih nišana“ je djelo koje ima neraskidivu vezu sa cjelokupnim dosadašnjim opusom autora. Ipak, ne radi se o pukom nastavku priče već ova knjiga u sebi nosi orginalnost i poglede na srebreničku tragediju iz drugačijeg ugla.

Profesor Đozić u svom izlaganju, ističe da ovaj roman predstavlja jedan u nizu autorovih književnih interpretacija zločina genocida i ostalih oblika stradanja Bošnjaka u agresiji koja je izvršena 1992 – 1995 godine na bosanskohercegovačko društvo i državu.

  • Zločin genocid može se interpretirati iz više naučnih disciplina i iz književno – jezičkog diskursa što upravo Mirsad Mustafić čini u svojim romanima. Možda je ovo i najistinitija interpretacija patnje i stradanja kroz koje su prošli Bošnjaci Srebrenice i drugih gradova i sela iz Bosne i Podrinja, rekao je Đozić.

O stvaralaštvu Mirsada Mustafića, mr.Alija Mrkonjić kaže da je njegova osnovna zadaća borba protiv letargije, zaborava i indolentnosti.

  • Nakon što je u vidu hronike arhivirao jezive scene patnje, boli, stradanja, mučenja i ubistava, jednom riječju genocida nad Bošnjacima , smogao je snage da od užasa stvori nešto plemenito, a to je još jedan roman. Ovakav vid pomena sadrži u sebi emocije za razliku od krutih i bezličnih statističkih i opisnih historijskih činjenica, kazao je Mrkonjić.

U osnovi romana je traganje za identitetom dječaka Nedžada, odnosno Nevena, čija je majka umrla na porođaju bježeći ispred četničkog noža, a u usvojila ga je jedna beogradska porodica.

Autor Mustafić o svom dvanaestom po redu romanu, kaže da je on nastao kao brana negirnju genocida nad Bošnjacima.

  • Svjedoci smo posljednjih godina, pa i danas toj antibošnjačkoj histeriji koja dolazi iz susjednog entiteta i ovo je odgovor na te insinuacije, zaključuje Mustafić.

(RTV7/ NUB “D.Sušić))

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*