Danas se obilježava Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Kao globalni pokret usmjeren je na zaštitu okoliša i prirodnih resursa naše planete, a ovogodišnja kampanja nosi naziv “Drveće za planetu”.

Cilj kampanje  je podsticanje ljudi širom svijeta za provođenje  sadnje drveća, čime se ukazuje na značaj proširenja zelenih površina, ne samo u urbanim zonama nego i na štete koje se nanose zraku, vodi, zemlji i ljudima uništavanjem drveća ili sječom šuma.

Fond za zaštitu okoliša FBiH, kao finansijska institucija, u skladu s postojećim mehanizmima već šestu godinu podržava aktivnosti koje promoviraju ciljeve i načela zaštite okoliša na teritoriji Federacije BiH.

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivist Gaylord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila.

Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i izabira Denis Hayesa za koordinatora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao “praznik“ postaje veoma uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz to senator Nelson proklamuje 1971. treću sedmicu u aprilu kao „Sedmicu Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj, a Američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*