Danas kolektivna dženaza za 14 ubijenih Vlaseničana

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas će biti klanjana trinaesta kolektivna dženaza za 14 žrtava, koje su ubijene tokom rata u BiH i etničkog čišćenja ovog podrinjskog grada 1992. godine.

Na dženazi će biti ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava. Bit će ukopana 70-godišnja Zejna Čamdžić, koja je ubijena u mjestu Neđeljišta kao i 50-godišnji Mujo Parić. Osim ovih osoba bit će ukopano i 12 NN tijela.

Tabuti s posmrtnim ostacima su u petak u podnevnim satima ispraćeni iz Komemorativnog centra u Tuzli, i dočekani sinoć na mezarju Rakita. Dženaza-namaz u subotu predvodit će muftija tuzlanski Vahid ef-Fazlović.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana stradala su u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice prošlo je kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih bližnjih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju.

Za ratne zločine osuđene su tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*