Velika Britanija obilježava 400 godina smrti Šekspira

Velika Britanija, posebno Stratford na Ejvonu, danas obilježava 400. godišnjicu smrti velikana engleske i svjetske književnosti Vilijama Šekspira, koji je preminuo 23. aprila 1616. godine. Više od pet miliona ljudi iz cijelog svijeta očekuje se u Velikoj Britaniji i Šekspirovom rodnom gradu u centralnoj Engleskoj.

Poznati britanski glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes igrat će komade engleskog književnika u Šekspirovom Kraljevskom pozorištu, koji će posjetiti i britanski princ Čarls.

Spektakl “Šekspir uživo” bit će uživo prenošen na televiziji i bioskopima širom Evrope.

Makelen i reditelj Ričard Lonkrejn odlučili su da Šekspira učine još pristupačnijim novom mobilnom aplikacijom koja izlazi danas, kao omaž najvećem engleskom piscu.

Šekspir (1564.-1616.) smatra se najvećim piscem na engleskom jeziku i dramaturgom svjetskog glasa.

Opus Šekspirovih djela, koja su sačuvana do danas, sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dvije duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svijetu.

Književnik je najveći dio svog opusa napisao između 1590. i 1613. godine. Njegova rana djela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. vijeka.

Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. godine. U tom periodu su nastali “Hamlet”, “Kralj Lir” i “Magbet”, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.

Šekspir je bio ugledan pjesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmjere prije 19. vijeka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. vijeka, Šekspirova djela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom svijeta.

Dan prije smrti Viljama Šekspira, 22. aprila 1616. godine, preminuo je drugi velikan svjetske književnosti Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obilježava također 400 godina njegove smrti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*