Davutoglu: Ukidanje viza ključno za sporazum Turske i EU

Turski premijer Ahmet Davutoglu je u subotu jasno stavio do znanja da je vizna liberalizacija ključni element dogovora Evropske unije (EU) i Turske.

Davutoglu je dodao da sporazum o readmisiji ne može biti implementiran ukoliko turski građani ne budu mogli putovati u EU bez viza. “Ukidanje viza vidimo kao neodvojiv, ključni dio dogovora EU i Turske”, rekao je Davutoglu u subotu na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjedavajućim Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i potpredsjednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom u Gaziantepu.

Turski premijer je rekao da postoji direktna veza između Sporazuma o readmisiji i vizne liberalizacije za turske građane.

“Sporazum o readmisiji je primjenjiv samo s ukidanjem viza”, rekao je Davutoglu.

Evropski lideri su stigli u subotu u Gaziantep, jugozapadnu tursku pokrajinu na granici sa Sirijom, gdje su ozvaničili početak projekta pomoći sirijskim izbjeglicama.

U svom govoru turski premijer je rekao da je danas još jednom dokazano da, kada sarađuju, Turska i EU imaju izvrsne rezultate u rješavanju problema.Davutoglu je rekao da Turska, EU i Njemačka stoje rame uz rame kako bi obrisali suze sirijske djece. On je rekao da Turska, EU i Njemačka imaju samo jedan cilj, traženje rješenja za najveću humanitarnu tragediju od Drugog svjetskog rata.

Turski premijer je rekao da izbjeglička kriza nije problem koji trebaju riješiti samo Turska ili samo EU.

“Djeca su najnedužnija stvorenja i na svijetu i, nažalost, najteže su pogođeni humanitarnom krizom u Siriji”, rekao je Davutoglu.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*