Čime su se bh. političari bavili prije politike?

Životopisi najutjecajnijih bosanskohercegovačkih političara uvijek su spremni ponuditi nam neku zanimljivu informaciju.

Ko su ljudi koji vode državu, kako su gradili svoje karijere i u kojim oblastima, koje su škole završili i gdje su bili prije dolaska na političku scenu?

Nakon što smo početkom sedmice zavirili u diplome lidera i ustanovili gdje su se, kada i kako školovali, danas ćemo u bazi Centra za istraživačko novinarstvo, potražiti podatke o ”životima prije života” uglednih domaćih političara.

Krenut ćemo od članova Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 1982. godine postao je konsultant u sarajevskoj firmi Konsalting i na toj poziciji ostaje narednih deset godina. Od 1992. godine bio je direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo (KS), a od 2003. radi kao koordinator na projektu obnove Gazi Husrev-begove biblioteke. Tokom 2005. i 2006. godine bio i konsultant u izgradnji trgovačko-poslovnog BBI Centra u Sarajevu.

Mladen Ivanić jedan je od rijetkih na domaćoj sceni koji je i prije ratnih sukoba imao stanovita politička iskustva. Po okončanju studija, radio je kao novinar u Banjaluci, a 1985. godine započeo je akademsku karijeru. Radio je kao asistent na predmetu Politička ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, a od 1988. godine i kao vanredni profesor. Političku ekonomiju je do 1992. godine predavao i na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a od početka rata do 1998. na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Bolji poznavatelji ovdašnjih političkih prilika pamte ga kao člana Predsjedništva Socijalističke Republike BiH od 1988. godine.

Dragan Čović od 1980. godine, pa sve do 1998. radi u mostarskom preduzeću SOKO, prvo u tehnologiji i kontroli, a kasnije u rukovodstvu, da bi od 1992. do 1998. bio i generalni direktor ove firme, piše u CIN-ovoj bazi podataka. Radio je kao viši asistent na Strojarskom fakultetu u Mostaru, a kasnije je postao vanredni, pa redovni profesor Sveučilišta u Mostaru, gdje predaje i na Ekonomskom i na Filozofskom fakultetu. Politikom se bavi od 1994.

Milorad Dodik bio je predsjednik Izvršnog odbora općine Laktaši gdje je i počeo njegov politički uspon do prvog čovjeka bh. entiteta Republika Srpska, dok je MarinkoČavara, predsjednik entiteta Federacija BiH, karijeru započeo radeći kao profesor mašinskih predmeta i fizike u srednjoj školi u Busovači, gdje je tokom 1992. bio direktor pošte.

Željka Cvijanović je radila kao nastavnik i profesor engleskog jezika, te kao asistent u Misiji Evropske unije u BiH. Bila je i šefica kabineta Milorada Dodika. Sefer Halilović bio je u službi Jugoslovenske narodne armije od 1975. do 1991. godine, dok je Nedjeljko Ćubrilović bio zaposlen u preduzeću Rudi Čajavec je radio od 1980. do 1988. godine, a poslije postaje direktor javnog komunalnog preduzeća u Banjaluci.

FahrudinRadončić bio je novinar, kao i Ognjen Tadić te IgorCrnadak, aDušanka Majkić radila je u Odjelu za vanjsku trgovinu banjalučke kompanije Čajevec. Tokom rata postaje pomoćnica direktora u preduzeću Govorne tehnologije u sklopu Čajevca, a potom i direktorica. Ona je 2000. godine postala direktorica privatnog preduzeća Logos-tel.

MartinRaguž bio je stručni saradnik u Skupštini Općine Stolac i Omladinskoj organizaciji BiH dok je Anto Domazet karijeru gradio radeći u Rafineriji ulja Modriča, preduzeću Natron Maglaj i sarajevskom Energoinvestu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*