Velika zabrinutost za usjeve i moguću štetu

Bosna i Hercegovina je jutros osvanula u pravom zimskom ambijentu. U bosanskohercegovačkim gradovima napadalo je nekoliko centimetara snijega i, uz pojačan vjetar i temperaturu oko nule, vrijeme više podsjeća na januar nego na kraj aprila.

U Bosni padaju snijeg ili sunježica, a u nizinama ponegdje pada i kiša. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana očekuje se postepen prestanak padavina.

U bh. entitetu Republika Srpska u jutarnjim satima vrijeme je oblačno s kišom, a na jugu i jugozapadu moguće su jače padavine. Na planinama pada snijeg, a susnježica i vlažan snijeg će padati i ponegdje u nižim predjelima (uglavnom na sjeverozapadu i sarajevsko-romanijskoj regiji), navedeno je u saopćenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Meterolog Željko Majstorović je za Anadolu Agency kazao kako se danas u Bosni i Hercegovini očekuje razvedravanje i prestanak padavina, ali da će vrijeme u narednih nekoliko dana biti hladno, pogotovo u jutarnjim satima u utorak i srijedu, kada je moguć i mraz, a od četvrtka se očekuje novi val padavina.

Zbog ugaženog snijega, potpuno je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Posušje-Tomislav Grad, dok se saobraćaj odvija otežano i usporeno na putnim pravcima Glamoč – Livno – Kupres – Bugojno i Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), navedeno je u saopćenju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK). Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

U Čitluku su jutros zalepršale snježne pahulje koje su, uz iznenađenje, mještanima donijele i veliku zabrinutost za usjeve. Ovakvo vrijeme i niske temperature u ovo doba godine rijetke su za čitlučki kraj koji će zasigurno pretrpjeti štetu, ne samo poljoprivredi već i u parkovima.

“Pada snijeg, a padaju i stabla jutros u Posušju”, javio je lokalni posuški radio Plus. Na području Posušja, Kupresa, Livna i Tomislavgrada također su zabilježene padavine. A duvanjska tržnica je bila prazna.

I u Nevesinju je, na jugoistoku Bosne i Hercegovine, snijeg iznenadio mještane, iako se sjećaju 5. aprila prošle godine, zatim 2014. i sniježne vijavice u svom gradu, kao i 14. aprila 2011. godine kada je palo 12 cm snijega, ipak nisu presretni, jer kako navode hercegovački mediji agrokultura će da pati.

Iako se snijeg smatra dobrim izolatorom, pogoduje ozimnim usjevima, a u periodu mirovanja strnih žita snijeg koji pada povoljno utiče na biljku, aprilski snijeg bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima donosi mnogo nevolja.

BiH proizvodi već 10.000 tona malina, a 90 posto se izvozi

BiH sada zauzima visoko dvanaesto mjesto u svijetu po proizvodnji i izvozu maline, a interes za uzgoj sve više raste. Tragajući za boljim načinom života, tražeći bilo kakav posao građani se sve više odlučju da sade maline, koje su jutros prekrivene snijegom.

Žepče, Željezno polje i regija Bratunca, Milića, Srebrenice, Fojnice nisu jedina mjesta u kojima je svakim danom sve više malinjaka. Goražde, Rudo, Gornji Vakuf, Bugojno samo su neka mjesta iz kojih se izvoze stotine tona maline. Gradovi u Bosni i Hercegovini preživljavaju zaradom od malina. I Visočani u velikoj mjeri i borbi za boljim uslovima života pored redovnih poslova masovno se bave uzgojem maline kao sigurnim izvorom zarade.

Nakon nedavnih šteta koja se odrazila na cijelu Bosnu i Hercegovinu, a u vezi sa poplavama, zatim i “rakom korijena” rasada maline, današnji dan im je donio još problema.

Nemjerljiva je šteta koju će imati proizvođači maline, ali i ostali poljoprivrednici. Snijeg u potpunosti uništava malinjake i usjeve, strahuje se i da ukoliko nakon prestanka padavina dođe do niskih temperatura i mrženja, moglo bi stradati i ostalo voće, koje je odlično izbeharalo i najavilo radno ljeto, a moglo bi stradati i rano posijano povrće.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*