Historičar umjetnosti tvrdi: Mona Lisa je inspirisana i muškim i ženskim modelom

Mona Lisa, remek-djelo slavnog itlaijanskog slikara Leonarda da Vincija najvjerovatnije je inspirisana i muškim i ženskim modelima, tvrdi historičar umjetnosti Silvano Vinceti.

Kako piše britanski “The Guardian”, Vinceti dugo godina zastupa teoriju da je Da Vinci koristio muški i ženski model za slikanje Mona Lise, koja se čuva u jednom od najvećih svjetskih muzeja, pariskom Louvreu.Mona Lisa je decenijama predmet analiza i rasprava.

Iako njen identitet nikada nije potvrđen, historičari vjeruju kako je Lisa Gherardini, supruga firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda, pozirala za sliku. Vinceti, sa druge strane, tvrdi kako je svoja istraživanja oslonio na infracrvenu tehnologiju pomoću koje je “utvrdio” da Mona Lisa nije samo “jedna žena”.

“Možemo vidjeti kako je Mona Lisa i nasmijana i vesela, ali i melanholična i tužna”, rekao je Vinceti dodajući da bi drugi model mogao biti Gian Giacomo Caprotti – Da Vincijev šegrt, poznat kao Salai.

“Koristili smo sve slike na kojima je Leonardo koristio Salaia kao modela i uporedili ih sa Mona Lisaom. Određeni detalji odgovaraju savršeno; koristio je dva modela i dodao kreativne detalja Mona Lisi iz svoje mašte”, tvrdi Vinceti.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*