Obilježen Svjetski dan zaštite na radu

Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine Atex uz Tuzle organizovalo je danas obilježavanje28.aprila Svjetskog dana zaštite na radu. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici sindikata FBIH i TK.

Pošto je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite na radu  „Stres na radnom mjestu: kolektivni izazov“, Udruženje Atex simbolično je ovaj Dan obilježilo press konferencijom, u znak solidarnosti sa novinarima, koji su, prema riječima Rafe Jozića, predsjednika tog Udruženja svakodnevno izloženi raznim vrstama stresa.

Stanje u oblasti zaštite na radu u našoj je zemlji jako loše. U BiH još uvijek je na snazi zakon o zaštiti na radu iz 1990. Godine, naslijeđen  iz bivše države koji ne štiti radnike.

Zvanične podatke obroju radnika koji su stradali ili su povrijeđeni na poslu, u BiH niko nema. Poslodavci često ni ne prijavljuju nesreće koje se dešavaju. Evidentno je, kako je rečeno na press konferenciji,  da se povećava broj stradalih, ali broj katastrofalnih nesreća se smanjuje.

Na press konferenciji odata je pošta poginulim radnicima i radnicima  koji su umrli od profesionalnih bolesti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*