Sjeverna Koreja osudila Amerikanca na 10 godina teškog rada

Sjeverna Koreja u petak je osudila američkog državljana na deset godina teškog rada zbog špijuniranja.

Kim Dong-chul (62), naturalizirani američki državljanin rođen u Južnoj Koreji, uhapšen je u oktobru prošle godine.

Kim je priznao optužbe prošlog mjeseca u Pjongjangu pred novinarima, rekavši da su ga plaćali južnokorejski obavještajni službenici.

SAD su ranije optužile Sjevernu Koreju da koristi njihove građane kao pijune u diplomatskoj igri. Pjongjang negira te optužbe.

U vrijeme Kimovog hapšenja američki State Department je saopćio da neće komentirati taj slučaj jer bi otvoreno davanje izjava o zatočenim Amerikancima moglo zakomplicirati proces njihovog oslobađanja.

U martu je američki student Otto Frederick Warmbier osuđen na 15 godina zatvora zbog krađe propagandnog materijala i “zločina protiv države”.

Sjeverna Koreja ranije je saopćila da je Kim imao USB stick koji je sadržavao vojne i nuklearne tajne kada je bio uhapšen u posebnoj ekonomskoj zoni Rason.

Kim, koji je živio u Virdžiniji, izjavio je da su ga južnokorejskim špijunima predstavili američki obavještajni službenici.

Izjave pod prinudom stranih zatvorenika česte su u Sjevernoj Koreji.

Kimovo hapšenje desilo se u periodu pojačanih napetosti.

Sjeverna Koreja nedavno je izvela niz raketnih proba nakon njene četvrte nuklearne probe u januaru, čime je prekršila rezolucije UN-a.

Pjongjang je pokušao da lansira dva srednjometna balistička projektila u četvrtak koja su pala kratko nakon lansiranja, dovodeći do vanrednog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a.

Vjeruje se da će ta zemlja uskoro izvesti i petu nuklearnu probu.

Smatra se da je nedavno intenziviranje vojnih aktivnosti priprema za neoubičajeni kongres vladajuće partije 6. maja na kome se očekuje da državni čelnik Kim Jong-un konsolidira vlast, prenosi BBC.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*