Senat Univerziteta u Tuzli izražava protest na Nacrt zakona o visokom obrazovanju TK

Danas je održana vanredna sjednica Senata Univerziteta u Tuzli, na kojoj je detaljno analizirian novi Nacrt zakon o visokom obrazovanju, usvojen u ponedjeljak na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. U pauzi sjednice Senata održana je press konferencija, na kojoj su izneseni stavovi najvišeg akademskog tijela Univerziteta u Tuzli po ovom pitanju.

Kako je istaknuto, novi Zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona će imati katastrofalne posljedice, kako po Univerzitet u Tuzli, tako i po Tuzlanski kanton, Grad Tuzlu i buduće studente i akademsku zajednicu u cjelini. Zakonodavno pravna, i Komisija za obrazovanje, sport i mlade Tuzlanskog kantona je na Nacrt dala negativno mišljenje, a čak sedam članova Nacrta, u potpunosti ukidaju autonomiju i akademske slobode tuzlanskog Univerziteta.

Medijima se obratila v.d. rektora Univerziteta u Tuzli Aida Crnkić, koja je istakla da najviše zamjeraju isključivost ove ustanove u cijelom procesu, te da Nacrt nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju BiH, a što je navedeno kao ključni pravni osnov za njegovo kreiranje. Novim Zakonom će između ostalog, biti omogućeno ukidanje Univerziteta u Tuzli ili njegova privatizacija.

Javna rasprava po pitanju Nacrta zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona traje do 5.maja, do kada će Univerzitet u Tuzli tražiti da se on povuče iz procedure, te da se u njegovu izradu uključe legitimni predstavnici tuzlanskog univerziteta.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*