Olimpijski plamen stigao u sjedište UN-a u Ženevi

Na svom putu od drevne Olympije do Rio de Janeira gdje će se ove godine održati Ljetne olimpijske igre, olimpijski plamen će preći veliki put na kojem će imati mnoge stanice na kojima će promovisati olimpijske vrijednosti.
Jedna od njih je sjedište Ujedinjenih nacija u Ženevi, koje je olimpijski plamen danas posjetio.

Olimpijski plamen je u Palatu naroda stigao u posebno izrađenom fernjeru, a svečano ga je dočekao Ban Ki-moon, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

“Ovaj plamen je svjetionik solidarnosti sa svim narodima svijeta”, rekao je Ban Ki-moon i pozdravio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da u Riju dozvoli nastup pod olimpijskom zastavom timu izbjeglica.

“Prvi put sportisti koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove imaće priliku da se bore za olimpijsko zlato. Njihovi prijatelji izbjeglice imaće priliku vidjeće svoje predstavnike koji će dati nadu svima. I svijet će vidjeti izbjeglice na način na koji zaslužuju da ih se vidi: kao talentovane, snažne i inspirativne ljude. Pobijedili ili izgubili oni su šampioni duha. Navijaču za njih svom snagom”.

Olimpijski plamen igara u Riju zapaljen je 21. aprila u drevnoj Olympiji u Grčkoj odakle je krenuo na svoj put ka domaćinu Olimpijskih igara. U utorak je planirano da stigne u brazilski glavni grad Brasiliju odakle će nastaviti nacionalni put dugačak oko 20.000 kilometara kopnom i 16.000 kroz vazduh. Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru održaće se od 5. do 21. augusta ove godine.
(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*