Povodom Velikog petka, praznika koji prethodi jednom od dva najveća hrišćanska praznika - Vaskrsu, patrijar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej (na fotografiji) predvodio je večernje sa iznošenjem plaštanice u Sabornoj crkvi ( Kristina Maslareviç - Anadolu Agency )

Beograd: Patrijarh srpski Irinej predvodio večernje i iznošenje plaštanice na Veliki petak

Povodom Velikog petka, praznika koji prethodi jednom od dva najveća hrišćanska praznika – Vaskrsu, patrijar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej predvodio je večernje sa iznošenjem plaštanice u Sabornoj crkvi, javlja Anadolu Agency.

U svojoj vaskršnjoj poslanici, patrijarh SPC Irinej naveo je da “iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedija, ne smemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo” i dodao:
“I to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je Hristos darovao. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, uči nas Gospod. Bez praštanja i sagledavanja sopstvenih sagrešenja prema bližnjima, prijateljima i neprijateljima, nećemo moći da u svoja srca primimo svetlost Vaskrsenja niti da postanemo baštinici nade na večnost u kojoj nema ni straha, ni uzdaha, ni tuge. Ne bojmo se, dakle, ovoga sveta, braćo i sestre, jer je Hristos pobedio svet!”

Veliki petak se smatra najtužnijim danom u hrišćanstvu, jer se njime obeležava dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Goliji. S obzirom da je hrišćanska Crkva u žalosti toga dana, pa sve do dana Vaskrsa, koji uvek pada u nedelju, dva dana nakon Velikog petka, zvona na crkvama se ne oglašavaju.

Pred kraj služenja večernja, iznosi se plaštanica, na kojoj je oslikan ili izvezen Hrist, neposredno nakon skidanja sa krsta. Ona simboliše i platno kojim je Isus Hrist ogrnut nakon skidanja sa krsta.

Tokom Velikog petka vernici se pridržavaju strogog posta, samo hleb i voda, uzdržavaju se od svakog veselja, a po tradiciji toga dana se ne radi u polju i u kući. Jedino domaćice pripremaju vaskršnja jaja, koja boje prvenstvo u crvenu boju, što u isto vreme predstavlja krv Hristovu, kao i radost zbog Njegovog vaskrsenja dva dana nakon raspeća.

Pravoslavni hrišćani koji poštuju julijanski kalendar proslaviće najradosniji praznik – Vaskr u nedelju, prvog maja.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*