New York: Vatra “progutala” pravoslavnu crkvu na Vaskrs

Veliki požar progutao je pravoslavnu crkvu Svetog Save u centru Menhetna u danu u kome pravoslavni kršćani proslavljaju Uskrs. Žrtava i povrijeđenih nema.

Sa vatrenom stihijom se satima borilo više od 170 njujorških vatrogasaca, uzrok požara nije poznat, a istraga je u toku.

“Svi smo živi, ali zgrade više nema. Ova crkva je spajala čitavu srpsku zajednicu, jer je jedina u Njujorku, a sada je nema. Ovo je užasno, noćna mora, moje srce je slomljejno”, rekao je sveštenik Đokan Majstorović.

Požar je izbio oko sedam uvečer prema lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon uskršnje liturgije, a lokaliziran je tek četiri sata kasije.

Tokom dana je više od 700 vjernika pravoslavne vjeroispovjesti obilježilo Vaskrs u ovoj crkvi, ali prema posljednjim izvještajima zgrada je bila prazna kada je požar izbio.

Svakog trena ostaci crkve mogu da se sruše

Njujorški vatrogasci bili na terenu do duboko u noć, nakon što je proglašena uzbuna prvog stepena. Kako je saopćeno, zgrada bi mogla da se sruši svakog trenutka.

“Crkva je uništena, ovo je veoma tužan dan”, rekao je prvi čovjek njujorških vatrogasaca Danijel Nigro.

Čuvar je pokušao da ugasi požar, ali je vatra brzo zahvatila konstrukciju. Čovjeka je zbrinula ekipa hitne pomoći zbog udisanja dima.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odjeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplicira te napore.

“Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema”, rekao je Gribon.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*