Jurišić, Burzić i Žujo svjedočili u slučaju Radončić i drugi

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa.

Kako javlja reporterka N1 Milica Vučetić, svjedočili su urednica Duška Jurišić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Dalida Burzić i direktor Farmavite Sabahudin Žujo. Svjedočenje je trajalo skoro tri sata.

Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću sudi se zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica tereti Radončića, Dautbašića i Šahmanovu da su prisiljavali Azru Sarić da u slučaju “Keljmendi” da lažni iskaz pred sudom u Prištini, kao i da ne svjedoči u istrazi koja se protiv Radončića vodi pred Tužilaštvom BiH.

Oni su optuženi i da su uticali na Zijada Hadžijahića, sada već bivšeg službenika Ambasade SAD, da vrši pritisak na Tužilaštvo BiH u predmetu koji se vodi protiv Radončića, za šta je njegova supruga trebala biti nagrađena ambasadorskim mjestom u Sloveniji.

Sud BiH ukinuo je 15. aprila pritvor Radončiću i odredio mu mjere zabrane, među kojima je napuštanje Kantona Sarajevo. Suđenje Radončiću, Dautbašiću, Šahmanovoj i Hadžijahiću počelo je 30. marta a nastavit će se 11. maja.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*