Preporuka EK: Zemlje kazniti sa 250.000 eura za svakog odbijenog migranta

Evropska komisija je danas usvojila preporuku da se zemljama Evropske unije koje ne budu prihvatale izbjeglice po kvotama koje budu utvrđene izriču kazne od po 250.000 eura po svakom tražiocu azila kojeg odbiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija je Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću uputila prijedlog izmjena Dablisnkog sporazuma koji regulira pitanja zahtjeva azilanata u zemljama EU.

U prijedlogu se navodi da se i dalje poštuje temeljni princip da migranti azil traže u zemlji EU u koju prvo uđu. U slučaju da neka zemlja bude „prekomjerno“ opterećena takvim zahtjevima bio bi aktiviran „mehanizam pravednosti“ kojim bi se migranti slali u druge članice Unije.

Komisija predlaže da se na bazi broja stanovnika i bruto nacionalnih dohodaka utvrde kvote za prijem migranata u zemljama EU. Kada neka država zadovolji kvotu prijema, sve migrante koji budu dalje dolazili bi slala u zemlje koje nisu isunile svoje kvote.

Zemlje koje odbiju prihvatiti migrante bi trebalo kazniti sa po 250.000 eura po svakom odbijenom zahtjevu azilanta, a taj novac bi bio dat zemljama koje prihvate odbijene migrante, preporuka je Komisije.

Prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans izjavio je da u Evropskoj uniji mora biti uspostavljen pravedan sistem raspodjele migranata i tereta migrantske krize, te poručio da je upravo preporuka Evropske komisije na tom fonu.

„Izbjeglička kriza nam je pokazala da aktuelni sistem ne funkcionira. Vrijeme je da uspostavimo sistem koji će osigurati reforme rješavanja azilantskih pitanja i pravednu raspodjelu odgovornosti na bazi zajedničkih pravila“, izjavio je evropski komesar Dimitris Avramopoulos.

Prijedlozi Evropske komisije su savjetodavnog karaktera i o njima raspravlja i konačnu odluku donose Evropski parlament i Evropsko vijeće.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*