Inzko s Banom: BiH je podnošenjem zahtjeva za prijem u EU načinila historijski korak

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sastao se danas u New Yorku sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, prije obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a planiranom za 5. maj, javlja Anadolu Agency.

Inzko je informirao generalnog sekretara UN o situaciji u Bosni i Hercegovini, te je naveo osnovne aspekte njegovog izvještaja koji će biti prezentiran Vijeću sigurnosti UN-a.

“Kada sam se obratio Vijeću prije šest mjeseci, bili smo pred samu 20. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je bila prilika da se naznači koliko je Bosna i Hercegovina napredovala, ali i da se uvidi da bez obzira koliko je napretka napravljeno još uvijek preostaje dosta posla koji je potrebno uraditi da se osigura trajna stabilnost i bolja budućnost za narod ove lijepe zemlje”, izjavio je Inzko u razgovoru sa generalnim sekretarom.

Rekao je kako je BiH 15. februara načinila historijski korak podnijevši zahtjev za prijem u članstvo Evropske unije.

“Ona je izabrala svoj put i nema više povratka. Tranzicija je, naravno, proces, a ne događaj, i mi svi znamo da će transformacija koju ova zemlja mora proći na putu prema članstvu donijeti dobro građanima Bosne i Hercegovine. Mi smo potpuno ujedinjeni u pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenim evropskim aspiracijama”, dodao je visoki predstavnik.

Naglasio je da “2016. može biti godina napretka prema evroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako ova zemlja ujedini snage i bude djelovala kao jedna cjelina”.

“Preispitivanje i osporavanje temeljnih postavki Mirovnog sporazuma nije formula za uspjeh”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da zahvali generalnom sekretaru za njegovu trajnu podršku i zalaganje za postizanje trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*