Krenuo izvoz jagoda iz Čelića za Evropu, isporučena prva tura od osam tona

Uzgajivači jagoda iz Čelića ovih dana trljaju ruke od zadovoljstva pošto je počeo izvoz njihovih proizvoda u zemlje zapadne Evrope, tačnije u Njemačku i Austriju.

– Prvi dio od osam tona jagoda izvezen je jučer za Njemačku i Austriju. Otkupna cijena jagode po kilogramu bila je 3 KM, rečeno nam je u čelićkoj firmi “Soff” koja se bavi izvozom voća i povrća.

Kako su nam kazali, izvoz će se u Austriju i Njemačku nastaviti i u narednom periodu, a uskoro će biti isporučena još jedna tura od nekoliko tona jagoda. U izvoz će se, kako su nam kazali, uključiti još jedna firma.

Da je pred uzgajivačima jagodičastog voća u BiH dobra sezona govori i podatak da će ovogodišnja proizvodnja nadmašiti prethodnu.

Naime, BiH je prošle godine proizvela 12 hiljada tona jagodičastog voća i to je svrstalo na 12. mjesto na svijetu. Ove godine očekuje se da će količina proizvedenog jagodičastog biti još veća.

U Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH da bi rezultati bili i bolji kada bi se uveo sistem koji bi kontrolisao proizvodnju i sadnju, te kada bi uzgajivači dobili institucionalnu podršku.

(Fokus.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*