Aerodrom Tuzla: Prvi avion s mesom za Tursku polijeće 1. juna

Prvi avion sa namirnicama animalnog porijekla sa međunarodnog aerodroma Tuzla trebao bi poletjeti 1. juna, javlja rtvslon. Njegovo polijetanje obilježit će početak uspostave kargo saobraćaja iz Bosne i Hercegovine prema Turskoj i otvaranja jednog sasvim novog tržišta.
– Na tome se radi dugo godina  i od čega će čitava Bosna i Hercegovina imati korist, a da ne govorimo Kanton, tvrdi Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Republika Turska je još prije dvije godine našim poljoprivrednicima omogućila bescarinski izvoz mesa. Do sada se ono prevozilo kopnenim i vodenim putem što je trajalo dugo i koštalo mnogo. Uvođenjem kargo saobraćaja meso bi za samo nekoliko sati već bilo u Turskoj čime bi se značajno smanjili troškovi i povećala dobit privrednicima, a njihova dobit usko je povezana sa napredkom cijelog kantona, pa i zemlje. No, bosanska ćud u stanju je sve da pokvari, pa je i ovaj Sporazum prije nekoliko mjeseci dobro poljuljan. Naime, određene bh. kompanije počele su zloupotrebljavati bescarinski izvoz mesa. Meso su uvozili iz drugih zemalja, a potom izvozili u Tursku kao domaći proizvod, a jedini uslov ove zemlje je bio da meso bude proizvedeno u našoj zemlji.

-To se više nikada ne smije dogoditi, gotov smo bili pali na testu, zbog toga će svi od ministarstva preko Vijeća ministara i do najnižih organa biti uključeno u cijeli proces maksimalno, tvrdi Gluhić.

Ovim slučajem nastavila se baviti SIPA i Tužilaštvo BiH, a kako pojašnjava ministar Gluhić, sada će biti uvedene rigorozne mjere kontrole, gdje će biti nadziran rad i samih kontrolora. Sve aktivnosti podredit će se ka jednom cilju. Da kargo saobraćaj potraje i da avioni puni mesa, redovno i to tri puta sedmično kako je to već najavljeno, lete za Tursku.

-Ova šansa koja nam je pružena neću reći drugi puta, prvi put možda nismo bili spremni, ali ovo što nam je pruženo bit će ispoštovano do kraja, kategoričan je Gluhić.

Aerodrom je osigurao posebnu platformu odakle će se vršiti same kargo operacije, čime je teretni razdvojen od putničkog saobraćaja. Ostalo je da se završi još nekoliko tehničkih detalja kako bi do 1. juna i prvog aviona sve bilo spremno. Koliko je bitan ovaj sporazum o izvozu za napredak naše zemlje najbolje oslikava podatak iz prošle godine, kada je za samo devet mjeseci zabilježen enorman rast izvoza svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa u vrijednosti od 51,38 miliona KM. Samo godinu ranije izvezene su namirnice animalnog porijekla u iznosu od  tek 812 hiljada KM.

(TI)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*