Svjetski dan borbe protiv homofobije: Svi imaju ista prava, upozoravaju Ombudsmani

Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Ovaj dan prihvatile su da obilježavaju brojne zemlje, a svakog 17. maja ovaj dan obilježavaju i zemlje Evropske unije.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije ima za cilj da koordinira međunarodne događaje kojima bi se postiglo poštivanje lezbijki i homoseksualaca u svijetu. Za razliku od LGBT Pride dana, na kojima se ističe ponos nečijom seksualnosti i odbijanjem da se srami od nje, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Kao dan kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije izabran je 17. maj, jer je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. maja 1992. godine.

Ombudsmani za ljudska prava u BiH: Nikome ne smije biti uskraćeno pravo!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine ističu da nikome u Bosni i Hercegovini ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo isključivo i samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije.

Analizirajući statističke pokazatelje koje posjeduje institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i koji govore o porastu broja predmeta koji se odnose na diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije u periodu od 2009. godine do danas, Ombudsmeni su u prethodnom periodu prepoznali potrebu sačinjavanja posebnog specijalnog izvještaja u kojem bi bilo detaljno analizirano stanje prava LGBT populacije u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmeni smatraju neophodnim spremnost društva da odbaci stereotipe i predrasude, te da bude tolerantnije prema pojavama koje nisu u skladu sa stavovima većine. Najzad, u tome se ogleda i nivo dostignute kulture ljudskih prava. U trenutnom sistemu društvenih vrijednosti u Bosni i Hercegovini, stepen tolerancije je takav da je odnos prema drugom u najmanju ruku neutralan, a često i nasilan.

Konkretni koraci na poboljšanju položaja LGBT populacije trebaju obuhvatiti pravovremenu reakciju na incidente, izricanje strožijih kazni za krivična djela počinjena iz mržnje, te otvorenije istupanje nosilaca javnih funkcija radi razbijanja predrasuda i zaštite prava LGBT populacije, ističe se u saopćenju Ombudsmana za ljudska pšrava u BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*