Egipat i Grčka: Avion EgyptAira se srušio u more

Avion EgyptAira, sa 56 putnika i 10 članova posade koji je letio na liniji Pariz – Kairo, srušio se u Sredozemno more u blizini grčkog otoka Krete, saopćili su egipatski i grčki zvaničnici.

Egipatski premijer Sherif Ismail je kazao da je prerano govoriti o uzroku pada aviona, odnosno da li se radi o tehničkom problemu ili terorističkom napadu. “Trenutno nijednu opciju ne možemo isključiti”, rekao je on novinarima na aerodromu u Kairu.

Avion EgyptAira na letu 804 je nestao sa radara oko 2:45 sati u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu dok je letio na visini od 11.280 metara, navela je aviokompanija.

Nestao s radara

Objavljeno je da je avion Airbus A320 nestao sa radara 16 kilometara nakon ulaska u egipatski zračni prostor, na udaljenosti od gotovo  280 kilometara od egipatske luke Aleksandrije.

Zvaničnici egipatske avijacije su kazali da se avion srušio i da je u toku potraga za ostacima, prenosi AP.

Ihaba Raslan, glasnogovornik egipatske Uprave za civilnu avijaciju, izjavio je kako se avion najvjerovatnije srušio u more, prenosi Anadolija.

Francuski istražitelji su saopćili da su pokrenuli istragu o padu aviona.

Ministri vanjskih poslova Francuske i Egipta su uputili jedni drugima ” izjave saučešća” zbog pada aviona EgyptAira, navodi se iz Egipta.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault “iskazao je saučešće zbog pada aviona EgyptAira, a Shoukry je zauzvrat iskazao saučešće zbog francuskih žrtava koje su bile u avionu”, saopćilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ayrault je ponudio da njegova zemlja pošalje vojne avione i brodove kako bi pomogli Egipćanima u potrazi za olupinom.

“Naši vojni kapaciteti su na raspolaganju egipatskim zvaničnicima, naši avioni i brodovi su na raspolaganju za potragu za avionom”, rekao je on.

On je ovo kazao nakon što je francuski predsjednik Francois Hollande održao vanredni sastanak u Elizejskoj palati.

Francuska vlada saopćila je ranije kako je predsjednik te zemlje Francois Hollande telefonski razgovarao sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fattah al-Sisijem pri čemu su dogovorili kako će blisko sarađivati o okolnostima uslijed kojih je letjelica nestala.

“Nijedna teorija ne može biti isključena kao uzrok nestanka”, rekao je francuski premijer Manuel Valls, prenio je AFP.

Avion EgyptAira koji je poletio u srijedu navečer iz Pariza prema Kairu nestao je s radara, saopćila je prethodno ta aviokompanija u četvrtak.

“EgyptAir je službeno saopćio da je avion A320 na letu MS804 izgubio kontakt sa radarom iznad Sredozemnog mora”, objavila je kompanija na svom službenom Twitter profilu.

(Aljazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*