Promovisana knjiga „Maske dramskog subjekta“ Almira Bašovića

U Američkom kutku je predstavljena knjiga “Maske dramskog subjekta”, dramaturga Almira Bašovića. O knjizi su govorili mr. Kemal Bašić i dr. sc. Damir Altumbabić, dok su studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli izveli prigodan umjetnički program.

U knjizi Maske dramskog subjekta, Bašović se bavi odnosom govorećeg subjekta i autora na primjeru drame s kraja XIX i početka XX stoljeća. Analizirajući drame Shawa, Wildea, Schnitzlera, Čehova i Krleže, Bašović pokazuje da drama prva registrira promjenu u doživljaju čovjeka, te da raspad klasičnog dramskog lika najavljuje razna deterministička učenja unutar kojih čovjeka presudno određuju ideološki koncepti, ekonomski odnosi, seksualni poriv.

Prema riječima autora Bašovića, knjiga je namijenjena prvenstveno ljudima koji se bave dramom, a neki njeni dijelovi zanimljivi su onima koji se općenito bave književnošću. ” Ovom knjigom namjera mi je bila da upozorim na važnost čitanja drama, jer je drama najevropskija od svih vrsta umjetnosti. U nazivu se pominje maska, jer mi kada čitamo knjigu navlačimo masku i pomalo se odmaramo od samih sebe”, kazao je Bašović.

U okviru promocije studenti Akademije dramskih umjetnosti izveli su  monolog i besjede, i to: Husnija Ćoralić – „Priviđenja iz Srebrenog vijeka“, Jasmina Ibrahimović –  „Slovo o pozorištu“ i Marija Novaković –  „O teatru“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*