Rezultati eksterne mature: Osnovci dobili najlošije ocjene u predmetima iz oblasti kulture

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK i  Pedagoškog zavoda danas su na press konferenciji prezentirali rezultate eksterne mature za učenike završnih razreda osnovnih škola Tuzlanskog kantona.

Prema predstavljenim rezultatima osnovci  najbolje poznaju jezike, posebno maternji, dok su najlošije prosječne ocjene bile u oblasti kulture. To će biti i smjernice na osnovu kojih će Ministarstvo obrazovanja i Pedagoški zavod TK pokušati pronaći obrazovni model koji će unaprijediti postojeće stanje.

Pregled uspjeha učenika po predmetima:

Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost  3.98
Engleski jezik – prvi strani jezik  2.92
Njemački jezik – prvi strani jezik  2.11
Matematika  2.49
Fizika 2.16
Informatika 2.42
Biologija  2.93
Hemija  2.77
Historija 2.71
Geografija  3.23
Tehnička kultura  1.24
Likovna kultura  1.58
Muzička kultura 1.61
Tjelesni i zdravstveni odgoj  2.0
Građansko obrazovanje  2.29

Podsjećamo, polaganje eksterne mature održano je u 85 osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona za sve učenike završnih, odnosno devetih, razreda. Za polaganje ekesterne mature prijavilo se 4403 učenika od kojih je 26 izvan Tuzlanskog kantona. Polaganju je pristupilo 40 učenika sa posebnim obrazovnim potrebama. Trideset učenika iz opravdanih razloga nije pristupilo polaganju mature. Uložene su 4 žalbe, od kojih su 2 bile neopravdane, što pokazuje koliko je cijeli sistem polaganja bio temeljito pripremljen.

Inače, TK je prvi u našoj zemlji koji je pristupio ovakvom načinu evaluacije znanja učenika, što predstavlja najveći poduhvat u obrazovnom procesu u posljednjih 20 godina.

Prvoj pravoj eksternoj maturi u osnovnim škoalma prethodile su tri probne mature, 700 ljudi bilo je uključeno u realizaciju projekta, napravljena je i baza podataka, odnosno on – line sistem koji je dostupan svima, a finansijska sredstva za održavanje eksterne mature osigurala je Vlada TK u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK.

U utorak će se održati i eksterna matura za učenike gimnazija sa područja TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*